Wat is het doel van levensverzekeringen?

Tijdens je leven zal je verschillende verzekeringen afsluiten. Bijvoorbeeld tegen diefstal of een verzekering van de auto. Er zijn ook levensverzekeringen die je kan afsluiten, welke garantie bieden op geld wanneer je dat ergens in je leven of na je dood nodig hebt. Vaak wordt namelijk het begrip levensverzekering in een adem genoemd met uitvaartverzekering. En ja deze laatste is ook een vorm van een levensverzekering, maar niet de enige.

Levensverzekering

De term ‘levensverzekering’ staat voor een verzameling aan verzekeringen die te maken hebben met leven en doodgaan. Het is dus geen product op zich wat je kan afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij, omdat er verschillende soorten zijn. Iedere verzekering dekt een ander risico en kan ook op verschillende momenten in het leven of na de dood uitbetaald worden. De uitvaartverzekering valt bijvoorbeeld onder deze categorie, maar ook een pensioenverzekering, lijfrenteverzekering of spaarverzekering vallen onder het kopje ‘levensverzekeringen’. Dit zijn verzekeringen waar je bijvoorbeeld je hypotheek van kan aflossen, je kinderen van kan laten studeren of om je partner financieel goed achter te laten.

De juiste keuze maken

Voordat je een levensverzekering gaat afsluiten is het goed om te bepalen wat het doel ervan moet zijn. Wil je bijvoorbeeld extra geld sparen voor na je pensioen? Dan kies je voor een lijfrenteverzekering. Wil je dat je nabestaanden na je overlijden niet in financiële problemen komen, dan kun je kiezen voor een erfrenteverzekering. Misschien wil je wel gewoon over een twintig of dertig jaar over extra geld beschikken. Dan kies je voor een spaarverzekering of beleggingsverzekering. Weet dus waarvoor je een levensverzekering wil hebben en maak op die manier de juiste keuze of keuzes.

Uitvaartverzekering

Meestal wordt er gezocht naar een overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering wanneer men een levensverzekering zoekt. De uitvaartverzekering keert uit wanneer je komt te overlijden en wordt gebruikt voor de uitvaart en alle zaken daarom heen. Denk hierbij aan de kaarten, de volgwagens, de kist, waar de uitvaart plaats gaat vinden, hoe lang iemand opgebaard blijft en natuurlijk de versnaperingen die je na de uitvaartplechtigheid wil laten serveren. Met een uitvaartverzekering ontzorg je je nabestaanden op financieel gebied. Het is geen verplichting om deze af te sluiten.

Overlijdensrisicoverzekering

Een andere levensverzekering die juist voor een overlijden is bedoeld, is de overlijdensrisicoverzekering. Dit is geen uitvaartverzekering, maar een verzekering die in één keer uitkeert wanneer je komt te overlijden binnen de afgesproken looptijd. Je nabestaanden zijn vrij om dit bedrag te besteden. Bijvoorbeeld voor de hypotheek of de huur van het huis of voor het afbetalen van leningen. Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je er eigenlijk voor dat je nabestaanden het niet direct financieel moeilijk hebben als je inkomen wegvalt. Uiteraard mag het ook gebruikt worden voor een uitvaart.

Levensverzekering & hypotheek

Een huis kopen is een heuglijke gebeurtenis. Toch is het ook een moment om stil te staan bij je verzekeringen. Want wat als er iets gebeurt met jou of je partner? Dan wil je toch dat de lening voor het huis gewoon doorbetaald kan worden? Hypotheekverstrekkers kunnen overigens als voorwaarde hebben dat je een levensverzekering afsluit die ervoor zorgt dat je, indien er een onverhoopte gebeurtenis plaatsvindt, de hypotheek kan worden afgelost. Een overlijdensrisicoverzekering bijvoorbeeld. De hypotheekverstrekker kan je overigens duidelijk aangeven welke levensverzekering als voorwaarde geldt voor het bij hun afsluiten van een hypotheek.

Uitkeren van verzekeringsgeld

Omdat iedere levensverzekering een ander doel heeft en op diverse tijdstippen kan worden uitbetaald, is het goed om de voorwaarden van een dergelijke verzekering te leven. De voorwaarden en wijze van uitkeren verschilt namelijk niet alleen per type verzekering, maar ook per verzekeringsmaatschappij. Voordat je dus een levensverzekering, voor welk doel dan ook, gaat afsluiten is het belangrijk om deze voorwaarden goed door te nemen en te vergelijken.

Premie voor een levensverzekering

Voor alle levensverzekeringen betaal je maandelijks een premie. Per type levensverzekering kan de hoogte van de maandelijkse premie verschillen. Voor een uitvaart- of overlijdensrisicoverzekering is dit vaak een klein bedrag. Vooral wanneer je de verzekering al vroeg in je leven afsluit. Stel, je sluit een uitvaartverzekering af en wil ongeveer € 10.000 euro bij elkaar sparen voor je uitvaart. Ben je jong dan gaat de verzekeringsmaatschappij ervan uit dat je nog jaren hebt, voordat de verzekering uitgekeerd hoeft te worden. Hierdoor hoef je per maand een lage premie te betalen. Je hebt namelijk de tijd om met kleine beetjes een groot bedrag bij elkaar te sparen. Dit geldt ook voor een overlijdensrisicoverzekering. Verzekeringen met een vaste looptijd of een looptijd tot een afgesproken datum  kunnen een korte looptijd hebben. Heb je dan een doel voor ogen zal je meer premie betalen om het gewenste bedrag bij elkaar te kunnen sparen. Het is daarom niet duidelijk om aan te geven wat de premie voor een levensverzekering zal zijn.

Appeltje voor de dorst

Het doel van een levensverzekering kan dus een leuk bedrag voor later zijn om leuke dingen te kunnen doen. Het kan ook voor een uitvaart zijn of om je nabestaanden financieel goed achter te laten. Je kan een levensverzekering op verschillende momenten van je leven afsluiten, maar het zal altijd gemoedsrust geven. Je weet immers dat je dierbaren financieel beschermd zullen zijn als er iets met jou gebeurt. En dat is eigenlijk het belangrijkste doel van levensverzekeringen.

Dit artikel delen