Wat doen met eikenprocessierups?

GEMEENTE BERG EN DAL – In de maanden mei tot augustus maakt de eikenprocessierups nesten in eikenbomen.

De brandharen van deze rups kunnen irritatie aan huid, luchtwegen en ogen veroorzaken. Blijf zoveel mogelijk uit de buurt van bomen waarin de rupsen zitten.

Wat kunt u doen bij overlast?

Heeft u last van de eikenprocessierups op uw eigen terrein? Dan moet u de rupsen zelf bestrijden. U kunt hier het beste een bedrijf voor inschakelen. Wij werken samen met Nationale Bomenbank. U kunt hen bereiken via telefoonnummer 0485 – 45 55 57.

Nest melden

Ziet u een nest in een boom in de openbare ruimte, dan horen we dit graag. U kunt de melding heel eenvoudig doorgeven via onze gratis gemeente-app. U kunt de melding natuurlijk ook doorgeven via ons algemene telefoonnummer 14 024, via gemeente@bergendal.nl of digitaal een melding doen via onze website.

Wat doet de gemeente?

Wij bestrijden eikenprocessierupsen in de openbare ruimte jaarlijks preventief. We proberen op die manier het probleem vooraf te verhelpen. De bomen worden al in april met een biologisch bestrijdingsmiddel bespoten. Dit gebeurt alleen op plekken waar dat mag. Op veel plekken mogen wij dit middel namelijk niet gebruiken, omdat daar beschermde vlinders zijn gezien. Mochten er toch nog nesten zijn, dan worden deze ‘geplukt’. Ze worden bespoten met lijm en daarna verwijderd.

Hoe herkent u een eikenprocessierups?

De jonge rupsen hebben een oranje kleur als ze in april uit het ei komen. Als ze ouder worden verandert de kleur in grijsgrauw met lichtgekleurde zijden. De rupsen leven in groepen in een nest. Vanuit deze nesten gaan de rupsen vooral ’s avonds en ’s nachts in processies (vandaar ook de naam) op zoek naar voedsel (eikenbladeren). Overdag bevinden ze zich vaak in de nesten of op de zonzijde van de bast van de eikenboom.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen