Wanneer moet je kozijnen vervangen?

Aan een huis moet er van tijd tot tijd wat gebeuren. Het is handig om het onderhoud van je huis bij te houden, zodat je zo lang mogelijk kunt genieten van deze mooie plek. Kozijnen zijn een belangrijk onderdeel van een huis en ook deze moeten onderhouden worden. Kozijnen vervangen is zelfs nog slimmer. Dit hoeft niet vaak, enkel wanneer de kozijnen slijtage vertonen. Bij een kleine slijtage zou je eventueel nog een reparatie kunnen uitvoeren in plaats van nieuwe kozijnen te installeren. Wanneer je duidelijke slijtage van je kozijnen aantreft, is het tijd ze te vervangen. Toch is slijtage niet de enige reden om kozijnen te vervangen. Lees hieronder wanneer je kozijnen aan vervanging toe zijn.

De levensduur van kozijnen

Gemiddeld gaan kozijnen een heel volwassen leven mee. De levensduur is natuurlijk afhankelijk van het materiaal dat er is gebruikt, zoals kunststof of hout, hoe dit is behandeld en onderhouden. Houten kozijnen kunnen zo een 80 tot 100 jaar meegaan, mits goed onderhouden. Wanneer je houten kozijnen niet goed behandeld of onderhouden hebt, kan er rot ontstaan wat de levensduur naar beneden haalt. Kunststof kozijnen hebben weinig onderhoud nodig en kunnen gemiddeld 75 jaar mee gaan. Je kunt ze bijvoorbeeld beschermen met een beschermlaag. Hiervoor heb je sikkens rubbol xd high gloss lak nodig. Deze zijn vooral voor buiten en hierdoor gaan de kozijnen nog langer mee. Aluminium kozijnen hebben veruit de langste levensduur. Het vervangen van zulke kozijnen kun je het beste laten doen door een professional. Goede geïnstalleerde kozijnen leveren immers veel voordelen op.

Energie besparen met nieuwe kozijnen

Een andere reden om kozijnen te vervangen is het besparen van energie. Kozijnen spelen een belangrijke rol in de isolatie van je huis, en je kunt veel energie verliezen wanneer kozijnen beschadigd of oud zijn. In deze tijden van hoge energieprijzen zijn alle energiebesparende maatregelen mooi meegenomen. Met nieuwe kozijnen kunnen je stookkosten naar beneden gaan. Wanneer je niet zeker bent of dit de juiste keuze is voor jouw situatie, kun je altijd een professional contacten en om advies vragen.

De veiligheid van je huis

Kozijnen die verouderd zijn kunnen een risico vormen voor de veiligheid van je huis. Oude kozijnen kunnen namelijk makkelijker worden opengebroken, waardoor inbrekers je huis in kunnen komen. Om jezelf goed tegen inbraak te verzekeren, kun je nagaan of de staat van je kozijnen voldoet aan het Politie Keurmerk Wonen.

Dit artikel delen