Vierdaagsefeesten signaleert voortzetting trends

NIJMEGEN – Meer detailhandel, meer reggae, meer fietsen, meer doe-activiteiten en meer dagprogrammering.


Eten tijdens de Vierdaagsefeesten. Foto en rechten: Jan Willem de Venster.

Trends

Gedurende het jaar worden de trends al zichtbaar bij het aanvragen van de activiteiten bij de voordracht van de meer dan 300 vergunningen die gelden voor de terrassen, podia en standplaatsen tijdens Vierdaagsefeesten, jaarlijks in de derde van juli.

Activiteiten

In de uitvoering van het evenement worden de trends ook tastbaar. Als het gaat om doe-activiteiten is er dit jaar aanzienlijk meer te doen voor de bezoekers. Veel daarvan vindt overdag plaats. Abseilen van de Stevenstoren, yogalessen, 3D workshops, een virtuele ruimtereis van de Radboud Universiteit en e-gaming van Formule 1 en voetbal. Maar er zijn ook enorm veel activiteiten voor kinderen, en concepten zoals het Voorlezen voor Volwassenen, Dansen met je Oma, maak-je-eigen-filmopnamen, Uniek Wandelen met een diversiteit aan bezoekers en de Lokale Tafel van Morgen springen eruit in de programmering.

Reggae komt op

Ook muziekstijlen veranderen. Opvallend is het aantal reggae-optredens dat her en der in de stad opduikt. Terug van weggeweest. Stijldansen blijft ook in populariteit toenemen. Op verschillende pleinen en parken stuit je op paartjes die op salsa, jazz of klassieke tonen verbazingwekkende kunsten vertonen. Of in ieder geval hun best daartoe doen.

Geen lachgas

Sommige trends doet Vierdaagsefeesten niet aan mee. Zo besloot het evenement al eerder geen voordracht tot vergunning te doen voor ondernemers die lachgas wilden verkopen. Wel weer leuk, en nieuw in het straatbeeld, zijn de detailhandel-achtige verkopers die rond de podia een prettige beleving toevoegen: heerlijke Franse worsten, prachtige duurzaam vervaardigde sweaters, een vlotte kapper en lekkere truffelmayonaise. Wij zijn fan van deze trend!

Fietsen

Een onveranderde voortzetting van een trend die al een drietal jaren aanhoudt: nog steeds komen er meer fietsen bij. De extra fietsenstallingen die de organisatie plaatste zijn binnen de kortste keren ontdekt en staan alweer vol. Steeds meer bezoekers komen ook van verder weg met de elektrische fiets: de bewaakte fietsenstallingen zijn dan ook als eerste volledig bezet.

Grappigste: luipaardprint

De grappigste trend van 2018: de luipaardprint! Bloesjes, jurkjes, broeken, rokken, hemdjes, tuinbroeken, tassen of badlakens – de panterprint is – zelfs in alle kleuren van de regenboog – een opvallend element in het zomerse straatbeeld. De trend dat er in de combinatie van dag-en avondprogrammering meer bezoekers komen is ook op dinsdag zichtbaar. Het is net als de afgelopen dagen drukker dan vorig jaar.

Dinsdag kwamen er 200.000 mensen naar Nijmegen, 10.000 meer dan in 2017. De teller staat inmiddels op 840.000 (+ 35.000).

Bron/Tekst: Stichting Vierdaagsefeesten


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen