Vier locaties voor nieuwe basisschool, twee in Groesbeek

GEMEENTE BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal heeft op dit moment vier locaties in beeld waar zich mogelijk een nieuwe basisschool kan vestigen.


De twee locaties in Groesbeek: rechts voormalig Gerardus Majella en links op de achtergrond het voormalig DAC. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Twee daarvan zijn in Groesbeek. De overige locaties zijn gelegen in Beek-Berg en Dal en Millingen aan de Rijn.

De vier locaties

Het voormalig DAC-gebouw aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek is één van de potentiële locaties. Dat wordt nu gebruikt door Pluryn voor dagbesteding van cliënten. Het gebouw ernaast, de voormalig Gerardus Majella-school, is de tweede Groesbeekse optie. Clown Kwibus zit daar nu. In Beek-Berg en Dal heeft men het Kulturhus in gedachten. Het gaat om de plek waar de bibliotheek zit en onderzocht wordt of de bieb intern naar de foyer kan verhuizen. De huidige school in Millingen aan de Rijn heeft nog vijf lokalen vrij en is daarmee de vierde optie.

Verbouwingskosten

De initiatiefneemsters, Michelle Veugelers en Isa Claassens, zijn nu samen met de gemeente bezig om de verbouwingskosten te berekenen. “Wij zijn bezig die kosten in kaart te brengen”, aldus wethouder Erik Weijers. Over de verwachte kosten kan hij nog niets zeggen. Wel denkt Weijers dat de kosten voor de locatie in Millingen aan de Rijn het laagst zijn, omdat daar al een school zit en er qua verbouwing waarschijnlijk minder hoeft te gebeuren. “Maar dat is afhankelijk van wat de initiatiefneemsters precies met hun school willen”. Hoeveel lokalen er nodig zijn is niet bekend, want dat ligt aan het aantal aanmeldingen.

College beslist

Het nieuwe college van burgemeester en wethouders beslist uiteindelijk wat de definitieve locatie wordt. “Als de kosten binnen het budget blijven hoeft het niet naar de raad, maar die kan het wel agenderen. Mocht het budget overschreden worden, dan zal het hoe dan ook een raadsvoorstel worden”, legt Weijers desgevraagd uit.

Rechtszaak

Er loopt nog wel een zaak tegen het besluit van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W). Het ministerie gaf goedkeuring voor de komst van de school, maar Stichting Primair Onderwijs Condor uit Beek-Berg en Dal heeft daar bezwaar tegen. De uitspraak van de rechter is op 28 maart, weet Weijers. Dan is ook gelijk helder of er definitief groen licht is voor de nieuwe basisschool. “Tegen die uitspraak is namelijk geen beroep mogelijk”, aldus de wethouder.

50 weken per jaar

De gemeenteraad van Berg en Dal stemde in de zomer van 2017 in meerderheid voor de komst van een nieuwe school om het keuzeaanbod voor ouders te vergroten. De nieuwe basisschool zal 50 weken per jaar open zijn, elke werkdag van 08:00 uur tot 18:00 uur.

De school hoopt de deuren in augustus 2018 te kunnen openen.

[nggallery id=961]

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen