[Video] Nijmeegsche Spoorwegmaatschappij opgericht voor Nijmegen – Groesbeek

NIJMEGEN/GROESBEEK – De Nijmeegse ‘Vereniging voor Innovatief Euregionaal (rail)Vervoer’ (VIEV), heeft de Nijmeegsche Spoorwegmaatschappij (NSM) opnieuw in het leven geroepen.


Video met dank aan onze mediapartner Streekomroep RN7.

NSM

De NSM wil binnen twee jaar toeristische ritten uitvoeren op het baanvak Nijmegen – Groesbeek, ook wel bekend als de Keizerlijn. De oorspronkelijke NSM werd in augustus 1863 opgericht. NSM is puur een vervoersmaatschappij. Benodigd materieel, kennis en kunde (inclusief toelatingseisen) worden ingehuurd.

Intensieve lobby

Afgelopen jaren lobbyde VIEV intensief voor de spoorlijn Nijmegen – Kleef en de maatschappelijke steun werd steeds breder. Onder andere kennisinstellingen en grote werkgevers als de Radboud Universiteit, HAN, ROC en de hogeschool van Kleef spraken hun steun uit. Ook de grootste vakbond van Nederland, de FNV, maakt zich sterk voor deze spoorlijn vanwege het grensoverschrijdende potentieel.

Alternatief plan

Vele lokale partijen namen de reactivering van deze spoorlijn op in hun partijprogramma’s. In Berg en Dal heeft alleen CDA in het verkiezingsprogramma duidelijk aangegeven geen tram(trein) te willen. Ondanks de steun van diverse partijen werd de reactivering van de spoorlijn niet in het recent gepresenteerde coalitieakkoord opgenomen. De NSM is al sinds 22 oktober 2016 in de Kamer van Koophandel ingeschreven en sindsdien als alternatief plan uitgewerkt, maar VIEV wilde wachten met de lancering totdat de politiek zich over de reactivering had uitgesproken.

Haalbaarheid

Maurice Niesten is voorzitter van de VIEV. Hij is heel helder over de haalbaarheid van het plan: “Zeer haalbaar! In 2016 hebben wij al over drie kilometer van dit spoor gereden per RailHog met toestemming van ProRail. Nu willen we dit verdubbelen naar 6 kilometer, tot Groesbeek. Binnen de Provincie Gelderland, gemeente Nijmegen en gemeente Berg en Dal is er consensus dat de spoorlijn gebruikt mag worden voor een toeristische invulling, waarmee het tracé behouden blijft en meer zichtbaar wordt. Dat is exact wat wij gaan doen!”

Combineren met draisine

Niesten wil in gesprek gaan met onder andere de gemeente Berg en Dal en de Grenzland Draisine. Laatstgenoemde verzorgt de fietsritjes op het spoor tussen Groesbeek, Kranenburg en Kleve. Dat moet te combineren zijn met een (tram)trein, denkt Niesten. “In 2020 stap je ’s ochtends op station Nijmegen in een gecharterde trein van NSM op, vervolgens stap je in Groesbeek over op de draisine en fiets je via Kranenburg door tot Kleef. Met cofinanciering vanuit Brussel voor de eenmalige investeringskosten en een sluitende exploitatie is dit een perfecte toeristische kans voor de regio”.

2020?

Het jaar 2018 staat vooral in het teken van in contact komen met de diverse betrokken partijen, 2019 in het teken van planmatig uitwerken en men hoopt in 2020 daadwerkelijk weer te kunnen gaan rijden. Of dat te optimistisch is of niet, zal de toekomst moeten uitwijzen.

Artikel met dank aan onze mediapartner Streekomroep RN7. Voor meer info over het plan klik hier.

Bron/Tekst: Streekomroep RN7


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen