[Video] Groesbeeks voetbal in een dip: “maak één FC Groesbeek”

GROESBEEK – Het is een triest seizoen voor het Groesbeekse voetbal.


Video met dank aan onze mediapartner Streekomroep RN7.

Degradatie

Op het hoogste amateurniveau degradeerde Achilles ’29, terwijl De Treffers zich op het nippertje wist te handhaven. Germania degradeerde uit de tweede klasse. Één divisie lager wist Groesbeekse Boys uit het kerkdorp Breedeweg weliswaar een periodetitel te pakken, maar de ploeg moet nacompetitie spelen om degradatie te voorkomen.

Overige clubs

Rood Wit, uit hetzelfde kerkdorp, speelt ook in de derde klasse en deed het beter: net onder de subtop. Op het laagste niveau zien we DVSG, dat kansloos onderaan staat met 13 punten uit 26 duels. Verder hebben we nog Jong Achilles ’29 (degradatie uit hoofdklasse) en het zondagelftal van diezelfde club dat uitkomt in de vierde divisie. Sprankelend is het allemaal niet. Heeft het nog wel toekomst?

Crisis

Ook commentator Robert Claus merkt de tegenvallende prestaties op. “Voetbaldorp Groesbeek in crisis”, zei hij op social media. Er wordt gereageerd. “Onze interim trainer Kees Heijmans, heeft 20 jaar geleden al aangegeven dat de Groesbeekse jeugd samen zou moeten gaan”, zegt Willie Verbeet van Germania. De jeugdteams van Germania en DVSG doen dat vanaf volgend jaar om de jeugdafdelingen te redden. Ook elders zijn er al samenwerkingen.

Groesbeek heeft teveel clubs

Dat is ook hard nodig. Uit een adviesrapport van de Gelderse Sport Federatie (2015) blijkt dat Groesbeek te veel clubs heeft. Drie verenigingen zouden voldoende moeten zijn voor het heuveldorp met 17.000 inwoners. Dat zijn er nu minimaal het dubbele.

Arts: “FC Groesbeek”

Streekomroep RN7 sprak met Arno Arts, hoofdtrainer van Achilles ’29, over de situatie in het voetbalmaffe dorp. Arts pleit al jaren voor één FC Groesbeek. “Het Groesbeekse voetbal ligt op zijn gat, het seizoen is niet best”, laat hij tegenover RN7 weten. “Gooi alles op een hoop en maak er één FC Groesbeek van”. Arts heeft met Achilles ’29 tegenstanders gehad uit dorpen die net zo groot zijn als Groesbeek. “Die hebben maar één club en dan is het bommetje vol. Businessclubs puilen uit. Hier gaat dat naar beneden.”.

Samenwerken wordt lastig

Maar FC Groesbeek is een utopie, weet ook Arts. “Je moet samenwerken en elkaar het licht in de ogen gunnen”. En daar gaat het wellicht fout in het soms wat verdeelde dorp. “Het is geen probleem wat betreft voetballers, maar het samenwerken met elkaar wordt een probleem”. Arts heeft nog wel een paar ideeën voor wat betreft de invulling. “Maar ik zie het er niet van komen. Dan moet je dingen loslaten. Maar het is onvermijdelijk dat er fusies komen. Je zult toch iets moeten doen”, besluit de voormalig prof.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met onze mediapartner Streekomroep RN7.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl & Streekomroep RN7. Video: RN7.


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen