Verenigingen kunnen geld lenen voor verduurzamen accommodatie

GEMEENTE BERG EN DAL – Verenigingen en stichtingen die hun eigen accommodatie (dus niet gehuurd) willen verduurzamen, maar hier geen geld voor hebben kunnen binnenkort bij de gemeente Berg en Dal aankloppen.

Burgemeester en wethouders zijn akkoord met een zogeheten “Stimuleringslening duurzame maatregelen” voor non-profitorganisaties. Het betreft een initiatief van VOLG die daar tijdens het begrotingsdebat een motie over indiende. Die motie is nu uitgewerkt.

Nieuwe lening in kader van duurzaamheid

De gemeente Berg en Dal wil in 2050 klimaatneutraal zijn en heeft al diverse maatregelen genomen om de verduurzaming aan te jagen. Een daarvan is de Duurzaamheidslening voor particuliere woningeigenaren. Nu komt er zo`n zelfde soort lening voor verenigingen en stichtingen. “Zij vervullen een belangrijke voorbeeldrol voor hun leden”, zegt het college.

Hulp

Deze non-profitorganisaties hebben echter niet voldoende geld om te investeren. Maatregelen worden pas op de lange termijn terugverdiend. De Stimuleringsregeling biedt verenigingen en stichtingen de mogelijkheid om tegen een lage rente een lening af te sluiten voor het treffen van duurzaamheidsmaatregelen aan hun accommodaties. De looptijd bedraagt 15 jaar.

Geen maximum

Het college wil een budget van € 200.000,- beschikbaar stellen. Ambtelijk voorstel was om per lening maximaal € 25.000,- te verstrekken, goed voor 8 leningen. Hier ziet het college van af. “Wij willen er voor zorgen dat een aanvraag volledig afgehandeld kan worden. Wil een vereniging voor € 71.000,- aan maatregelen treffen, moet het volledige bedrag geleend kunnen worden”, legt Erik Weijers, wethouder Duurzaamheid, uit. Er volgen anders misschien wel halve oplossingen.

Extra budget vragen

Dat betekent wel dat er misschien slechts vier leningen afgesloten kunnen worden voordat men door het budget heen is. “In dat geval ga ik naar de raad om extra budget te vragen”, zegt Weijers daarop. De kosten voor de gemeente Berg en Dal zijn beperkt, omdat het leningen betreft en die dus weer worden terugbetaald.

Kredietwaardigheid

De bankzaken zelf worden geregeld door Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn), die bijvoorbeeld de kredietwaardigheid toetst conform de eisen van de Nationale Hypotheekgarantie en het financiële gedeelte afhandelt. “Uit ervaringen met de SVn blijkt dat er met minder dan 1% van de leningen problemen met terugbetalingen zijn”, leggen burgemeester en wethouders uit.

De raad moet op 8 februari nog akkoord gaan met het plan. In het voorjaar volgt dan een informatieavond voor sportverenigingen.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen