Verenigingen en stichtingen uit Berg en Dal in actie

OOIJ/LEUTH – Op initiatief van het project ‘Bewegen en meedoen in Ooij’ zijn drie stichtingen en verenigingen in de gemeente Berg en Dal gestart met de succesvolle cursus ‘Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd’.

Vrijwilligers werven

Het doel is duidelijk: meer vrijwilligers werven voor de vereniging of organisatie. De deelnemende verenigingen en organisaties zijn korfbalvereniging SVO uit Ooij, Stichting Triangel en Schutterij Vriendenkring uit Leuth.

Diverse taken

De verenigingen en organisaties hebben geïnventariseerd voor welke werkzaamheden en/of taken er ‘meer handen’ gewenst zijn. Deze taken zijn meestal erg divers en hierdoor is er voor ieder lid of iedere dorpsbewoner, die zijn of haar steentje wil bijdragen, wel een taak naar wens. Daarnaast voeren de deelnemende partijen campagne voor het vrijwilligerswerk. Positieve aandacht moet ervoor zorgen dat vrijwilligerswerk bij iedereen onder de aandacht wordt gebracht en natuurlijk leidt tot meer vrijwilligers.

Fundament

Vrijwilligerswerk is het fundament voor verenigingen en stichtingen in de regio. Daarom worden alle leden van de deelnemende verenigingen of dorpsbewoners betrokken bij het initiatief om meer vrijwilligers te werven. “Iedereen heeft het druk, maar iets doen voor je vereniging waarvan jezelf, je partner of je kinderen lid zijn, hoort erbij”, stelt cursusleider Roel Hazenberg van de Gelderse Sport Federatie vast. “Daarnaast is het ondersteunen van organisaties die een belangrijke rol in je wijk of dorp hebben vaak makkelijker en leuker dan men denkt”.

Persoonlijke benadering

Hij vervolgt: “De vraag aan de leden of buurtbewoners is dan ook niet óf zij iets willen doen, maar wát zij willen doen. Een persoonlijke benadering is essentieel in het vinden van vrijwilligers. Hoe breder dat draagvlak is, des te gezonder een vereniging of organisatie is. Het is fantastisch dat deze groep enthousiaste mensen er helemaal voor gaat om het fundament van hun eigen vereniging of organisatie te verstevigen.” Bestuursleden en vrijwilligers van de deelnemende partijen zullen in juni de cursus afronden.

Succesmethode

Met de succesmethode Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd helpt de Gelderse Sport Federatie (sport)verenigingen en organisaties aan meer vrijwilligers. Ruim 165 verengingen en organisaties in Nederland hebben met succes de methode toegepast en het vrijwilligerstekort opgelost. Vandaar het predicaat ‘succes gegarandeerd’. Gemiddeld blijkt meer dan 80 procent van de bevraagde personen bereid tot vrijwilligerswerk.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen