Trouwen? Er is een nieuwe wet

GEMEENTE BERG EN DAL – Vanaf 1 januari 2018 geldt een nieuwe wet als u gaat trouwen. U trouwt dan namelijk in beperkte gemeenschap van goederen.


Afbeelding: gemeente Berg en Dal.

Dit betekent dat al uw persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het trouwen had van u alleen blijven. De bezittingen en schulden die u na het trouwen krijgt, zijn van u samen. Dit geldt ook als u kiest voor het geregistreerd partnerschap.

Vóór 2018

Vóór 2018 trouwden mensen automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Dat betekende dat alle bezittingen en schulden van u samen waren. Dus ook de bezittingen en schulden die u voor het trouwen zelf had. Het is nog steeds mogelijk om in algehele gemeenschap van goederen te trouwen. Dat kunt u regelen via huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden bij de notaris. Daarmee kunt u zelf bepalen welke bezittingen en schulden van u samen zijn en welke persoonlijk. Bezittingen die tijdens uw huwelijk of partnerschap ontstaan, kunnen zo toch van u blijven.

Verschillen trouwen en geregistreerd partnerschap

Tegenwoordig zijn er wettelijk gezien weinig verschillen meer tussen trouwen of een geregistreerd partnerschap. Dit zijn de belangrijkste verschillen die er nog zijn:

• U hoeft elkaar niet het jawoord te geven bij een geregistreerd partnerschap;
• Het beëindigen van het huwelijk kan alleen via de rechter. Bij een geregistreerd partnerschap kan dit via een notaris of advocaat, behalve als u minderjarige kinderen heeft of als u het niet met elkaar eens bent. Dan moet u net zoals bij een huwelijk naar de rechter;
• Een geregistreerd partnerschap kunt u omzetten naar een huwelijk. Een huwelijk kan niet worden omgezet in een geregistreerd partnerschap;
• In andere landen wordt het geregistreerd partnerschap niet altijd erkend of er gelden andere regels. Houd hier rekening mee als u plannen heeft om in het buitenland te gaan wonen.

Meer informatie

Meer informatie over de regels rond trouwen en partnerschap of samenwonen vindt u op de website www.notaris.nl/samen-verder. Wilt u trouwen in de gemeente Berg en Dal? Dan vindt u meer informatie op de website bij trouwen en partnerschap (klik)

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen