Trouwen? Er is een nieuwe wet

GEMEENTE BERG EN DAL – Vanaf 1 januari 2018 geldt een nieuwe wet als u gaat trouwen. U trouwt dan namelijk in beperkte gemeenschap van goederen.


Afbeelding: gemeente Berg en Dal.

Dit betekent dat al uw persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het trouwen had van u alleen blijven. De bezittingen en schulden die u na het trouwen krijgt, zijn van u samen. Dit geldt ook als u kiest voor het geregistreerd partnerschap.

Vóór 2018

Vóór 2018 trouwden mensen automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Dat betekende dat alle bezittingen en schulden van u samen waren. Dus ook de bezittingen en schulden die u voor het trouwen zelf had. Het is nog steeds mogelijk om in algehele gemeenschap van goederen te trouwen. Dat kunt u regelen via huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden bij de notaris. Daarmee kunt u zelf bepalen welke bezittingen en schulden van u samen zijn en welke persoonlijk. Bezittingen die tijdens uw huwelijk of partnerschap ontstaan, kunnen zo toch van u blijven.

Verschillen trouwen en geregistreerd partnerschap

Tegenwoordig zijn er wettelijk gezien weinig verschillen meer tussen trouwen of een geregistreerd partnerschap. Dit zijn de belangrijkste verschillen die er nog zijn:

• U hoeft elkaar niet het jawoord te geven bij een geregistreerd partnerschap;
• Het beëindigen van het huwelijk kan alleen via de rechter. Bij een geregistreerd partnerschap kan dit via een notaris of advocaat, behalve als u minderjarige kinderen heeft of als u het niet met elkaar eens bent. Dan moet u net zoals bij een huwelijk naar de rechter;
• Een geregistreerd partnerschap kunt u omzetten naar een huwelijk. Een huwelijk kan niet worden omgezet in een geregistreerd partnerschap;
• In andere landen wordt het geregistreerd partnerschap niet altijd erkend of er gelden andere regels. Houd hier rekening mee als u plannen heeft om in het buitenland te gaan wonen.

Meer informatie

Meer informatie over de regels rond trouwen en partnerschap of samenwonen vindt u op de website www.notaris.nl/samen-verder. Wilt u trouwen in de gemeente Berg en Dal? Dan vindt u meer informatie op de website bij trouwen en partnerschap (klik)

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Groesbeek Gezellig op de Veluwe

Groesbeek is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Groesbeek. Op deGroesbeekgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deGroesbeekgids? Neem dan contact met ons op.