ARNHEM – Met het oplopen van de temperatuur worden ook de teken weer actief. Narigheid na een tekenbeet kan voorkomen worden door het snel verwijderen van het beestje met een speciale tekenpas.
Zo’n pas is gratis aan te vragen via de website van Geldersch Landschap & Kasteelen.
Wat zijn teken
Teken zijn kleine spinachtige beestjes die je bijna niet ziet, maar hun beet kan grote gevolgen hebben, zoals de ziekte van Lyme. Ze zitten vooral in “het groen” op plekken waar de bodem bedekt is met hoog gras, struiken en een laag verterende bladeren of mos. Vanuit deze plekken stappen ze over op passerende dieren of mensen en zoeken een plekje om zich vast te bijten.
Waar zitten ze op je huid?
De teek zit het liefst op warme plekken, zoals hoofd, nek, oksels, liezen, billen en knieholtes. Niet alle teken bijten zich direct vast. Ze kunnen ook korte tijd in kleding blijven zitten voor ze zich in de huid vastbijten. Het is daarom ook belangrijk om kleding te controleren. Zitten er teken in kleding? Was deze dan minimaal 30 minuten op 60 graden of stop ze in de droger. Daarnaast geldt ook dat teken vaak niet alleen zijn. Vindt u een teek op uw lichaam? Zoek dan nog verder of er misschien nog meer teken aanwezig zijn.
Gratis tekenpas
“Laat teken geen reden zijn om niet lekker naar buiten te gaan”, zegt Ben Oosting, boswachter bij Geldersch Landschap & Kasteelen in de regio Arnhem en Renkum. Oosting is in de bijna veertig jaar dat hij boswachter is al ontelbare malen gebeten. “De enige manier om tekenbeten echt te voorkomen is binnenblijven, maar lekker eropuitgaan op zijn tijd is toch ook wel fijn. Raak bij een tekenbeet niet in paniek want ook alleen besmette teken veroorzaken de ziekte van Lyme. Als je de teek zo snel mogelijk weghaalt met een speciale tekenpas is er vaak niks aan de hand. Houd na het verwijderen de plek nog een maand of drie in de gaten. Ga bij twijfel altijd naar de huisarts.”
Drie keer Lyme
Oosting heeft inmiddels zoveel ervaring met tekenbeten dat hij het voelt als hij is gebeten. Voor de mensen met minder ervaring is het belangrijk om na ieder bezoek aan het groen, zoals het bos, de duinen, het park of de tuin het lichaam en de kleding systematisch te controleren. Oosting kreeg zelf drie keer de ziekte van Lyme en vertelt dat het in een vroeg stadium goed te behandelen is, maar dat het wel belangrijk is dat de antibioticakuur lang genoeg is.
Gratis pas
Gaat u er graag op uit, bijvoorbeeld in de Gelderse bossen? Een tekenbeet is dan niet altijd te voorkomen. Om toch onbezorgd te kunnen genieten, biedt Geldersch Landschap & Kasteelen via de website glk.nl de mogelijkheid om gratis een tekenpas aan te vragen waarmee u een teek veilig en snel kunt verwijderen.
Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.
[relatedPosts]