Subsidie voor Rechtswinkel Berg en Dal om op te starten

GEMEENTE BERG EN DAL – De onlangs opgerichte rechtswinkel voor de gemeente Berg en Dal krijgt incidentele subsidies van in totaal € 2000,- om op te starten.


Lesley Albers (rechts) met enkele vrijwilligers van de rechtswinkel Berg en Dal. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Burgemeester en wethouders (B&W) zijn daar deze week mee akkoord gegaan.

€ 1500,- voor activiteiten

Voor activiteiten in 2018 krijgt de rechtswinkel € 1500,-. “In het subsidiebedrag van 1.500 euro zitten ook de kosten voor het huren van een ruimte, de startkosten zoals aanschaf van een telefoon/i-Pad, de reguliere telefoonkosten, kopieer- en drukkosten, organiseren van een bijeenkomst etc.”, legt initiatiefneemster Lesley Albers uit. Zij draait de rechtswinkel met meerdere vrijwilligers, voornamelijk rechtenstudenten.

Subsidie voor stichtingskosten

Naast die € 1500,- heeft het college ook ingestemd met een incidentele subsidie van € 500,- voor het oprichten van de stichting. Eenmalige stichtingskosten kunnen hiermee worden betaald. “De stichting maakt aanspraak op een subsidie voor het oprichten van een rechtspersoon van € 500,-. Dit conform de Nadere regeling Oprichten van een rechtspersoon Berg en Dal 2017”, is de uitleg van B&W.

Nog geen inkomsten

De subsidie is voor één jaar, maar het college sluit niet uit dat er in de toekomst ook subsidie wordt gegeven. Inwoners kunnen namelijk kosteloos om advies vragen en betalen daardoor niets. De begroting van de stichting vermeldt een bedrag van € 2.350,-, exclusief huisvestingskosten. De stichting heeft (nog) geen inkomsten. In een gesprek tussen de gemeente en Albers zijn mogelijke oplossingen verkend om extra inkomsten te genereren of kosten te drukken. Daar gaat Albers nu mee aan de slag.

Voldoende draagvlak

Draagvlak blijkt er vooralsnog genoeg, blijkt onder andere uit reacties op internet. Maar niet alleen daar. “Tot nu toe komen er ontzettend veel vragen binnen en zitten de spreekuren gewoonweg vol. Daarnaast weten de inwoners ons goed te vinden; er wordt regelmatig ook gewoon even binnengelopen. We zijn daar erg blij mee, want hiermee blijkt dat we goed zitten met dit initiatief”, aldus Albers. Het college bevestigt dit: “Er zijn inmiddels ook al inwoners die zich bij onze gemeentelijke balie melden met de vraag waar ze de rechtswinkel kunnen vinden”.

Volgend jaar evalueren

Rechtswinkel Berg en Dal is een plek waar mensen uit de gemeente Berg en Dal terecht kunnen voor gratis juridisch advies of hulp. Eerder moest men daarvoor naar Nijmegen. Over een jaar volgt evaluatie van dit initiatief.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen