Stankhinder: buurman koopt Groesbeekse kippenhouderij om het te beëindigen

GROESBEEK – De intensieve kippenhouderij aan de Cranenburgsestraat 47a in Groesbeek zal worden beëindigd.


De kippenhouderij aan de Cranenburgsestraat 47a staat sinds enkele weken weer leeg. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Sloop stallen, woningen voor in de plaats

Het bedrijf wordt gekocht door de buurman (de heer Müskens) die het gaat beëindigen en de stallen met een gezamenlijke oppervlakte van zo’n 2500m2 zal slopen. Hij wil daar twee burgerwoningen voor terugbouwen. De bestaande bedrijfswoning bij de kippenhouderij wordt tevens omgezet naar een burgerwoning.

Stankhinder

Müskens is samen met zijn zoon en dochter eigenaar van het agrarisch bedrijf, annex wijn- en aspergeproeverij, annex boerenkamerbedrijf aan de Cranenburgsestraat 47. Dat bedrijf ondervind op bepaalde momenten stank- en geluidshinder van het naastgelegen kippenbedrijf, met een capaciteit van 40.000 opfokkippen. Müskens heeft contact gezocht met de huidige eigenaar van het kippenbedrijf (de heer Thijssen) om het te kopen. Thijssen is daar als goede buur in principe mee akkoord, mede omdat er weinig toekomst zou zitten in het kippenbedrijf. De stallen zijn ook al tientallen jaren oud.

Wens: tweede woning aan Dennenkamp

Burgemeester en wethouders zijn vervolgens door Müskens gevraagd om in principe akkoord te gaan met de bouw van twee extra burgerwoningen in ruil voor de beëindiging en de sloop. Het college is daar dinsdag mee akkoord gegaan. Müskens wilde één van de twee extra woningen 400 meter verderop aan de Dennenkamp bouwen, als woonmogelijkheid voor zijn zoon.

College niet akkoord, wel bij eigen perceel

Dat zou leiden tot een logische toekomstige (eigendomstechnische) splitsing van het bestaande bedrijf in een recreatief/horecagedeelte (door de dochter te exploiteren) en een agrarisch wijnbouw/aspergeteelt gedeelte (door de zoon te exploiteren). Het bedrijf van de dochter zou dan blijvend ontsloten worden vanaf de bestaande inrit aan de Cranenburgsestraat en het agrarische bedrijfsgedeelte van de zoon zou dan gevestigd worden aan de Dennenkamp. Het college ziet dat om meerdere redenen niet zitten. De woning moet bij het perceel aan de Cranenburgsestraat 47 worden gebouwd. “Dat hoeft de toekomstige opsplitsing van het agrarische en het recreatieve deel van het bedrijf niet in de weg te staan”, aldus B&W.

Verder onderzoek

De bestemmingswijziging moet nog wel ruimtelijk onderzocht en onderbouwd worden. Er zijn in de omgeving nog agrarische bedrijven aanwezig en hun mogelijkheden mogen niet worden aangetast door het plan van Müskens. Hij kan door het B&W-besluit verder met het ontwikkelen van een concreet plan.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen