Snel toegang tot toilet nodig? Hoge Nood-app biedt uitkomst

GEMEENTE BERG EN DAL – Het is niet altijd even makkelijk om snel een toilet te vinden wanneer je nodig moet.

Oproep aan gemeente, horecaondernemers en winkeliers

Michiel van Kerkhof uit Groesbeek doet dan ook een oproep aan de gemeente Berg en Dal, horecaondernemers en plaatselijke winkeliers om zich aan te melden bij de Hoge Nood-app. Tevens is er meer aandacht nodig voor openbare toiletten in de gemeente.

Meer openbare toiletten

Van Kerkhof is directeur van Welland Nederland BV, een bedrijf gespecialiseerd in opvangmaterialen voor mensen met een stoma. Vanuit zijn werk is hij in contact gekomen met Carlijn Willemstijn. Zij is voorzitster van StomaJONG en vrijwilliger bij de Stomavereniging en maakt zich onder andere hard voor meer openbare toiletten in Nederland.

Durven deur niet uit, schaamte

In Nederland zijn er 2 miljoen buikpatiënten en 1,5 miljoen mensen met blaasproblemen. Uit onderzoek in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) onder 3726 buikpatiënten en mensen met incontinentie blijkt dat er in het land een groot tekort is aan openbare toiletten. 82% heeft bij aandrang binnen vijf minuten een toilet nodig en 25% van de ondervraagden geeft aan vaak niet meer de deur uit te gaan, vanwege verwachte problemen tijdens de zoektocht naar een toilet. Die zoektocht duurt voor 58% van de patiënten namelijk te lang: tussen de 6 en 10 minuten. Schrijnend is dat 40% aangeeft dat hen de toegang tot het toilet wel eens is geweigerd.

Stoma lek na diarree

Willemstijn zelf is draagster van een stoma en schrijft regelmatig een blog over haar ervaringen. Één van die verhalen (klik hier) heeft veel indruk gemaakt. Daarin beschrijft Willemstijn hoe haar stomazakje begint te lekken nadat ze tijdens een autorit diarree heeft gekregen. “De warme poep verspreidt zich aan de binnenkant van mijn panty en jurkje”, valt er te lezen. Er is een noodpakket, maar eenmaal in de supermarkt wordt de toegang tot het toilet om veiligheidsredenen geweigerd. Dan maar de bosjes in. De patiënte noemt de ervaring “vernederend en mensonterend”.

Indruk

Willemstijn hield onlangs een lezing op het bedrijf bij Van Kerkhof. “Na haar lezing was ik zo onder de indruk dat ik direct besloot graag een steentje te willen bijdragen aan het goede werk van Carlijn”, aldus van Kerkhof. “Ik ben in mijn woonplaats Groesbeek daarop bewust op zoek gegaan naar de aanwezigheid van openbare toiletten en vond ze uiteindelijk bij het station van de draisine. Ik ben er talloze keren voorbij gekomen, maar ik heb deze, overigens heel keurige toiletten, nooit eerder bewust opgemerkt’. Meer aandacht daarvoor lijkt dus wel nodig. “Punt voor Groesbeek voor deze prachtige toiletten, maar aan de zichtbaarheid en bekendmaking kan echter nog een hoop gedaan worden”, aldus Willemstijn.

Meer aandacht

Van Kerkhof en Willemstijn hopen dat bedrijven hun toilet willen openstellen. “Groesbeek profileert zich terecht als toeristisch en gastvrij dorp”, zegt Van Kerkhof. Hij hamert erop dat het breed faciliteren van toiletvoorzieningen voor mensen die een bezoek hieraan echt niet kunnen uitstellen, allesbehalve een overbodige luxe is. “Het is bovendien bekend dat ondernemers die zich aanmelden, in veel gevallen kunnen rekenen op extra sympathie en vaak ook omzet”.

Via de website www.waarkaniknaardewc.nl en de Hoge Nood-app kunnen locaties van (openbare) toiletten worden toegevoegd, zodat mensen direct kunnen zien waar zij terecht kunnen. In de gemeente Berg en Dal heeft alleen Texaco Groesbeek zich vooralsnog aangemeld.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen