Schaatspret in de gemeente Berg en Dal?

GEMEENTE BERG EN DAL – De weerkaarten geven voor de komende week temperaturen die ruim onder het vriespunt liggen.


Januari 2017: schaatsen in Groesbeek-De Horst. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

En dan gaat het in Nederland al weer vrij snel over schaatsen op natuurijs en het creëren van eigen schaatsbaantjes.

Millingen trapt af

Zo ook in Millingen aan de Rijn. Daar probeerde men eerder deze week het Oranjeplein al om te toveren tot een schaatsbaan. Omdat de temperaturen overdag nog te hoog zijn lukte dat niet. De politieke partij Gemeente-, Jeugd- en Sportbelangen (GJS) houdt Millingenaren op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. “Zoals het er nu uitziet kunnen we zaterdag water opbrengen want vanaf dan blijven de temperaturen ook overdag onder 0”, laat GJS weten.

Weersverwachting vanaf weekend

Millingen zal dan niet meer de enige zijn. Vanaf zaterdag zullen er op meer plekken in de gemeente initiatieven zijn voor schaatsbaantjes. Volgens het KNMI liggen de temperaturen overdag net rond het vriespunt, terwijl het ’s nachts vijf tot acht graden gaat vriezen. Dat zal zoals het er nu naar uitziet doorzetten tot en met woensdag. Pakken we de wat meer technische kaart voor de lange termijnverwachting erbij (zie hieronder), dan zien we dat er tot en met 3 maart ijsdagen zijn. Daarna neemt de onzekerheid toe.

Waar in de gemeente?

In de gemeente Berg en Dal zijn er twee pleinen die dusdanig zijn ingericht, dat ze als ijsbanen opgespoten kunnen worden: het Oranjeplein in Millingen en het plein nabij het Hamersveld in Berg en Dal. Die pleinen zijn voorzien van putten, waar de gemeente ballonnen in kan opblazen zodat het water niet meer wegloopt. Bij verschillende sportverenigingen komen doorgaans ook ijsbaantjes. CDA-fractievoorzitter Rob Verheijen vroeg tijdens de raadsvergadering in februari aandacht voor de ijsbanen in de gemeente. Hij wilde weten waar inwoners uit de andere kernen terecht kunnen met hun initiatief voor een ijsbaan. “Misschien moeten we daar de komende raadsperiode beleid op gaan maken”, zei hij. Wethouder Alex ten Westeneind (GJS) kon zich daarin vinden.

Laatste keer in 2017

Vorig jaar kon er, voor het eerst sinds 2013, kort geschaatst worden in Groesbeek-De Horst en op plekken in de Ooijpolder. In Kekerdom lukte dit niet, ondanks een poging hiertoe.


De zogeheten pluim laat vanaf zaterdagnacht ijsdagen zien. De temperatuur komt dan ook overdag nagenoeg niet boven het vriespunt uit. De onzekerheid van de verwachting neemt toe met het groeien van de termijn van de verwachting. Vandaar de uiteenlopende lijntjes (berekeningen) later in de pluim. Wanneer de lijntjes allemaal “op elkaar” liggen, zoals op korte termijn het geval is, betreft het een vrij zekere verwachting.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen