Renovatie dorpshuis De Vriendenkring in Leuth

LEUTH – Burgemeester en wethouders in de gemeente Berg en Dal willen een investeringsbijdrage van maximaal € 115.000,- beschikbaar stellen voor de renovatie van dorpshuis De Vriendenkring in Leuth.


De Vriendenkring in Leuth. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Het betreft een interne vernieuwing, die moet leiden tot de realisatie van een toekomstbestendig gebouw voor het lokale verenigingsleven.

Nieuw bestuur

Het gebouw is eigendom van schutterij de Vriendenkring, maar sinds 2012 in beheer van Stichting Triangel. De subsidieaanvraag verliep niet soepel. De eerste aanvraag dateert uit 2016, maar is niet doorgezet omdat het financieringsplan niet rond kwam. Andere opties leverden ook niets op, waardoor het dagelijks bestuur van de stichting plots opstapte en de aanvraag stil kwam te liggen. Dat was begin 2017, maar al in maart van datzelfde jaar was er een nieuw bestuur gevormd en is de aanvraag weer doorgezet.

Renovatie nodig

De laatste uitbreiding van het pand was in 1980. Er zijn in de jaren daarna nog wel een nieuw geïsoleerd dak, zonnepanelen en isolatieglas aangebracht. Nu is een interne aanpassing nodig. Door de drempels en opstapjes in het gebouw te verwijderen moet de toegankelijkheid worden verbeterd. Het zal er van binnen moderner uit komen te zien, er wordt LED-verlichting aangebracht, het interieur wordt heringericht met nieuw meubilair en het biljart wordt verzinkbaar. Dat zorgt voor meer ruimte wanneer het biljart niet in gebruik is.

Kosten en planning

De totale kosten van de renovatie bedragen bijna 3 ton, waarvan Stichting Triangel zelf € 25.000,- inlegt. De rest wordt gefinancierd door bijdragen van andere partijen, waaronder dus de gemeente Berg en Dal. De start van de werkzaamheden staat gepland voor oktober zodat de renovatie begin 2019 gereed is. Dat is nog vóór het eeuwfeest van de schutterij.

De raad zal in juli een besluit nemen over de gemeentelijke bijdrage.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen