Regels voor Starterslening soepeler

GEMEENTE BERG EN DAL – De regels voor een Starterslening in de gemeente Berg en Dal worden aangepast.

Geholpen

Starters worden geholpen terug te keren naar de gemeente Berg en Dal, als zij dat willen. Ook kunnen starters van buiten de gemeente voortaan een beroep doen op deze lening. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag besloten. Een aangepaste verordening moet dit mogelijk maken.

Wat is een starterslening?

Een starterslening overbrugt het verschil tussen het bedrag dat iemand maximaal kan lenen (volgens de normen van de Nationale Hypotheekgarantie) en de aankoopprijs van de woning. De hoogte van de starterslening is afhankelijk van de aankoopprijs van de woning met een maximum van € 215.000,-.

Wie kunnen gebruik maken van de regeling?

Mensen (23-35 jaar) die voor het eerst een woning willen kopen kunnen onder bepaalde voorwaarden een starterslening aanvragen. Hiermee wordt het gemakkelijker om een woning te financieren. Een van de voorwaarden was dat de aanvrager minstens één jaar in onze gemeente woont. Nu blijkt echter dat deze voorwaarde een probleem vormt voor jongeren die afkomstig zijn uit onze gemeente, maar die voor hun studie verhuisd zijn naar een andere stad.

Terugkeer

Sommigen van hen hebben hun sociale leven hier aangehouden en willen na afronding van hun studie terugkeren naar Berg en Dal om er een woning te kopen. Om die reden wordt de voorwaarde van het inwonerschap van Berg en Dal vervangen door de voorwaarde dat de aanvrager verblijfsgerechtigd is in Nederland. Dat betekent dat ook starters van buiten de gemeente een beroep kunnen doen op de regeling wanneer ze in de gemeente komen wonen. Deze voorwaarde wordt door vrijwel alle gemeenten in de regio ook al gebruikt.

De aangepaste verordening wordt binnenkort voorgelegd aan de raad.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen