Plan 12 parkeerplaatsen Berg en Dal voorlopig afgeketst

BERG EN DAL – Er komen voorlopig geen 12 parkeerplaatsen bij een dorpsweide langs de Nachtegaalweg in Berg en Dal.


De dorpsweide blijft voorlopig een dorpsweide. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De vergunning die in augustus 2017 is verleend, wordt alsnog geweigerd na bezwaren van aanwonenden.

Vijf jaar gaande

In december 2013 waren er vanwege een tekort aan parkeerplaatsen plannen over 12 landschappelijk ingepaste parkeerplaatsen op het weiland. Deze plannen zijn toen in de ijskast gezet, omdat het toenmalige college van Groesbeek er met het kerkbestuur niet uit kwam over de aankoop van de grond.

Gewenst

Een jaartje of drie later leek de kogel door de kerk. De gemeente zou € 8.000,- neerleggen voor de grondaankoop. De uitbreiding van parkeergelegenheid in de wijk is voor de Titus Brandsmaschool, de begraafplaats en Kerstendal zeer gewenst.

Bezwaar

Toen de vergunning in augustus 2017 werd verleend, zijn er door bewoners van de Nachtegaalweg 2 tot en met 8 bezwaarschriften ingediend. De Commissie bezwaarschriften heeft het college van burgemeester en wethouders inmiddels het advies gegeven het bezwaarschrift gegrond te verklaren en de vergunning alsnog te weigeren. Het college is akkoord.

Onzorgvuldige besluitvorming

Er is sprake geweest van een onzorgvuldige besluitvorming. De berekende parkeercijfers zouden niet juist zijn, er is niet gebleken hoe de parkeerbalans tot stand is gekomen en het college heeft ten onrechte gebruik gemaakt van een afwijkingsmogelijkheid (zogeheten toverformule) in het kader van het bestemmingsplan. Er kan niet worden aangetoond dat het gebruik van de dorpsweide als parkeerplaats zinvoller is dan gewoon als dorpsweide.

Onderzoek

Het betekent nog niet het einde van het plan om parkeerplaatsen aan te leggen. Een onafhankelijk adviesbureau wordt ingezet om onderzoek te doen naar de parkeerbalans. Naar aanleiding van dat onderzoek wordt bekeken of en hoe verder te handelen met betrekking tot het eventueel aanleggen van parkeerplaatsen. Dat duurt nog enige maanden.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen