Overlast rondom Bellevue “aanmerkelijk minder”

GROESBEEK – De overlast door hangjongeren is voor bewoners en winkeliers in het Groesbeekse winkelcentrum Bellevue aanmerkelijk minder geworden.


Parkeergarage Spoorlaan. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Dat stelde burgemeester Mark Slinkman donderdagavond na een opmerking van Mechteld ten Doesschate (VVD) over de nabij gelegen parkeergarage aan de Spoorlaan.

“Brevet van onvermogen”

Ten Doesschate vroeg aandacht voor overlast op die locatie. Deze parkeergarage is vorig jaar in gebruik genomen en 24 uur per dag vrij toegankelijk. Het is ook een ideale hangplek, zo blijkt. De gemeente Berg en Dal liet aanvankelijk weten maatregelen te nemen toen er sprake was van vernielingen en het dumpen van afval, maar gaf later aan de hangplek vooralsnog te gedogen. “Dat geloof je toch niet. Dat is een brevet van onvermogen om dat daar zo toe te staan”, aldus Ten Doesschate.

Studeren en sporten

Slinkman liet daarop weten dat de gemeente op dit moment uitgebreid bezig is in kaart te brengen waar de achtergrond van de overlast precies zit. “Op het moment dat jongeren echt iedere avond op straat zijn en niet met huiswerk of sporten bezig zijn, dan zit daar vaak een problematiek achter die bij het Sociaal Team gemeld moet zijn”, zei Slinkman. “We doen ons best, omdat we jongeren ook liever aan het sporten of studeren zien”.

Jongeren moeten ergens terecht kunnen

De burgemeester benadrukte dat overlast aangepakt moet worden, maar vindt het huidige beleid effectiever. “Jongerencentrum Maddogs is nu vaker en langer geopend, zodat jongeren ook daar terecht kunnen. Daar heeft wethouder Sjaak Thijssen een belangrijke rol in gehad. Wanneer jongeren met enig recht zeggen dat ze niet iedere avond bij vader en moeder thuis willen zijn, moeten zij op een plek terecht kunnen waar zij het minste overlast aandoen. Dat is effectiever dan ze de hele tijd van plek naar plek te jagen. Uiteindelijk mogen ze wel gewoon ergens zijn”.

Bang

Volgens Slinkman vinden inwoners het vaak storend om een groep hangjongeren te zien. “Of ze worden er bang van omdat het er veel zijn, zonder dat er dan direct sprake is van overlast”, zei hij. De overlast lijkt de afgelopen maanden aanmerkelijk te zijn afgenomen, zeker voor de bewoners van Bellevue en de winkeliers. “Die indruk heb ik en die is niet alleen op gevoel gebaseerd”, besloot Slinkman.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen