Oude foto’s en documenten uit gemeente Berg en Dal op één platform

GEMEENTE BERG EN DAL – Organisaties en instellingen (non-profit) kunnen binnenkort oude foto’s en documenten stallen op een website.


Oude prentbriefkaart uit het archief van Gerrie Driessen.

Dat is mogelijk dankzij het burgerinitiatief “Erfgoednet Berg en Dal”. Er is in de gemeente ook een (gesubsidieerd) filmarchief. Die blijft gewoon bestaan.

Fotocollecties

Een erfgoednet maakt het voor organisaties in de gemeente Berg en Dal mogelijk hun fotocollecties professioneel te beheren, verrijken en toegankelijk te maken voor het grote publiek. Niet alleen Heemkundekringen worden hierbij betrokken, maar ook sport- en carnavalsverenigingen. Zij hebben vaak ook leuke en interessante (archief)foto’s.

Papier gaat achteruit in kwaliteit

Heemkundekring Groesbeek heeft onderzoek verricht en is tot de conclusie gekomen dat er een oplossing gevonden moet worden voor de analoge foto-archieven. Er is in de gemeente groot draagvlak voor een erfgoednet. De papieren foto’s gaan door de jaren heen flink achteruit qua kwaliteit, dus is een digitale oplossing zeker welkom. Tevens kan er dan wat makkelijker achtergrondinformatie worden toegevoegd.

Kosten

Om het burgerinitiatief te kunnen realiseren is eenmalig € 15.000,- nodig en jaarlijks € 12.000,- aan ICT-kosten. De gemeente stelt een werkplek beschikbaar met digitaliseringsapparatuur, aangezien niet iedere organisatie dat zelf heeft. De gemeenteraad van Berg en Dal wordt in juni gevraagd met het hele plan en de financiële bijdrage akkoord te gaan.

Het college noemt het Venrayse RooyNet als een voorbeeld en benadrukt overigens dat er goed op de auteursrechten gelet moet worden.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen