Oplevering 10 appartementen Kemnade-terrein

GROESBEEK – Op het terrein van Kemnade in Groesbeek vond donderdag de oplevering plaats van tien individuele appartementen.


Foto: Pluryn.

De bouwvakkers zijn vertrokken en de woninginrichters kunnen beginnen. Begin mei is alles klaar en trekken de eerste bewoners in hun appartementen.

Dialectische Gedragstherapie

De voorbereidingen daarvoor zijn in volle gang. Zo hebben de eerste medewerkers van Kemnade hun training Dialectische Gedragstherapie (DGT) erop zitten en zijn ook de eerste cliënten ermee gestart. DGT is een evidence based methode voor emotieregulatieproblematiek, afkomstig uit de GGZ. De vertaling naar de verstandelijk gehandicaptensector is nieuw.

Groepstraining

“We gaan bij vier van de tien individuele appartementen met deze methodiek werken”, vertelt clusterleider Marilijn van der Sterren. “Het is een mooie manier om cliënten met emotieregulatieproblematiek vaardigheden aan te leren om met hun emoties om te gaan. Zij worden getraind om zelf de juiste keuzes te maken.”. Onderdeel van de training voor cliënten is een wekelijkse groepstraining met vier mensen op vrijdagmiddag. Daar leren ze van elkaar en in de praktijk. Verder wordt de methodiek ingebed in het totale pedagogisch klimaat.

Allemaal geschoold

DGT wordt niet alleen bij de vier appartementen ingezet. Er blijven ook cliënten met een vergelijkbare hulpvraag op een groep wonen. Daarom worden alle medewerkers van Kemnade geschoold. Zij leren anders te kijken en de ondersteuningsvraag te zien in plaats van alleen het gedrag. Medewerkers zullen onderdelen van de methodiek inzetten, zonder dat cliënten er iets van merken. Slaat het aan, dan is een training alsnog mogelijk.

Hooggespannen verwachtingen

DGT is afkomstig uit de psychiatrie en daar succesvol. Over resultaten bij mensen met een verstandelijke beperking is nog niet veel bekend. Maar de verwachtingen zijn hooggespannen. “Ik verwacht dat het aantal incidenten zal afnemen”, zegt Marilijn, verwijzend naar de eerste positieve ervaringen bij één van de cliënten. Eind vorig jaar zijn de eerste medewerkers begonnen met hun training. Daaruit is een consultatieteam voortgekomen. Dat traint de toekomstige medewerkers van de appartementen en is aan de slag gegaan met de cliënten die al op Kemnade wonen en naar de individuele woonunits verhuizen.

Meer nodig

Vier andere appartementen zullen worden bewoond door mensen die momenteel op een landelijke lijst met moeilijk plaatsbare cliënten staan. De plaatsing is het resultaat van het Pro-Project, een samenwerking tussen verschillende zorgverleners en zorgkantoren. Het betreft mensen met meer externaliserende problematiek. Aan het project is wetenschappelijk onderzoek verbonden naar de werkzame bestanddelen van de methodieken, die gebruikt worden door bovengenoemde zorgaanbieders. Marilijn: “Bij Kemnade zetten we vooral in op het bieden van structuur, een goede daginvulling en normalisatie. We hebben wel gemerkt dat er iets meer nodig is om cliënten te bereiken. De meeste cliënten hebben al heel wat zorginstellingen gezien. Wij kijken hier goed naar wat bij ze past en bieden hen nieuwe kansen. We stralen uit dat ze hier welkom zijn.”

Tot slot worden de twee overgebleven appartementen gebruikt voor cliënten die reeds wonen op een groep, maar geen baat hebben bij groepsgericht wonen. Deze appartementen zijn gekoppeld aan een woongroep van Kemnade.

Bron/Tekst: Pluryn


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen