Online raadsvergaderingen goed bekeken

GEMEENTE BERG EN DAL – De raadsvergaderingen die online live worden uitgezonden, worden door de inwoners van de gemeente Berg en Dal goed bekeken.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de griffie (.PDF-bestand).

Bijltje er al snel bij neergooien

Vanaf eind november 2015 is het mogelijk om de raadsvergaderingen online te bekijken. Na vijf afleveringen wilden de fractievoorzitters van de politieke partijen in Berg en Dal het echter alweer voor gezien houden. Dat werd in mei 2016 bekend. “De indruk bestond dat de toegevoegde waarde beperkt is”, was toentertijd de uitleg vanuit de woordvoering van de gemeente. Waardoor die indruk is ontstaan, werd ook na vragen vanuit onze kant niet duidelijk.

Heroverwegen

Uiteindelijk wilden de fractievoorzitters hun eerdere besluit toch heroverwegen. Uit de cijfers die pas daarna bekend werden gemaakt bleek dat (na een slechte start) tot op dat moment gemiddeld 400 mensen live naar de maandelijkse raadsvergadering keken. Het aantal kijkers “achteraf” lag tot en met mei 2016 tussen de 170 en 300. De piek was het vluchtelingendebat in maart 2016: 1228 kijkers.

Kijkersaantal blijft groeien

In de zomer van 2016 is besloten toch verder te gaan met de online uitzendingen. We zijn inmiddels 1,5 jaar verder en over 2017 was het aantal kijkers 6308, met een gemiddelde van 630 per raadsvergadering. Een stuk meer dan dat er in de raadzaal zelf zitten. Achteraf zijn de raadsvergaderingen nog eens 6340 maal bekeken. Dat komt neer op een gemiddelde van 634. Voor een gemeente met de grootte van Berg en Dal is dit bovengemiddeld.

Notubiz en lokale media

De online raadsvergaderingen worden mogelijk gemaakt door het bedrijf NotuBiz en via de raadsinformatiepagina uitgezonden. Door de manier van werken van NotuBiz kunnen de vergaderingen van de gemeente Berg en Dal ook live worden uitgezonden (doormiddel van “embedden”) via andere online lokale media. Zo kan het bereik worden vergroot.

Ook wij werken hier als digitaal medium waar mogelijk aan mee. En 8 februari weer.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Dit artikel delen