Onduidelijkheid omtrent Groesbeekse megafarm blijft

GROESBEEK – Het blijft nog onduidelijk wat er met het voormalig pluimveebedrijf van Van Deurzen aan de Dennenkamp in Groesbeek gaat gebeuren.


De locatie aan de Dennenkamp in Groesbeek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De gemeenteraad van Berg en Dal kan er nog geen knoop over doorhakken en wil na de zomer pas verder praten.

Woonconcept verder uitwerken

De afgelopen week stond het punt weer op de politieke agenda. Er lag op aanvraag van de gemeenteraad een concept-raadsvoorstel dat onder andere over de uitwerking van een Big Barn-woonconcept ging. Uit het voorstel blijkt dat dit concept haalbaar is. De raad kwam er echter nog niet uit.

Opties

Er zijn verschillende opties voor de locatie. De terugkeer van 220.000 leghennen of de komst van een melkfabriek hebben de voorkeur van eigenaar Kees Koolen van Dutch Dairy Genetics (DDG). Wonen staat op 3. De mogelijkheden bestaan verder uit een sportcentrum of horeca, maar die lijken niet meer in beeld.

Kippen terug?

Men is bang voor de terugkeer van kippen, Koolen kan daar snel mee beginnen, maar volgens Werkgroep Milieubeheer Berg en Dal is de terugverdientijd 20 jaar en daarmee dus niet interessant voor DDG. Het college adviseert de raad om toch rekening te houden met de komst van kippen.

Verdeeldheid in raad, college en bij inwoners

In de gemeenteraad is er te weinig draagvlak voor zowel kippen als melk, maar wel voor wonen. Onder omwonenden is er een beetje draagvlak voor kippen, maar meer voor een melkfabriek of een woonconstructie. Burgemeester Mark Slinkman en de wethouders Sylvia Fleuren (CDA) en Irma van de Scheur (GVP) hebben een persoonlijke voorkeur voor de terugvaloptie “melkfabriek”, wethouder Annelies Visser (Polderbreed) was niet aanwezig om een voorkeur uit te spreken en wethouder Nelson Verheul (GroenLinks) ziet het liefst het woonconcept. Verdeeldheid alom dus.

Hete “Koolen”

Marcel Schiphorst, zegsman van Koolen, gaf tijdens een bijeenkomst in mei al aan binnen 4 tot 6 weken duidelijkheid te willen hebben, omdat hij niet langer wil wachten. Dat is inmiddels 5 weken geleden. Door de discussie over de zomer heen te tillen, zoals nu gebeurt, zal de deadline niet gehaald worden. Pas in september is de eerstvolgende raadsvergadering.

Het is niet bekend hoe Koolen daarop reageert.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen