NLdoet bij moestuin ’t Ooijse Veld in Ooij

OOIJ – Zaterdag 10 maart hebben tijdens NLdoet zo’n 25 tuinierders samen een hoogstamboomgaard en een haag van 200 inheemse struiken, zoals wilde rozen, hazelaar, vlier en Gelderse roos aangeplant op het terrein van de ecologische moestuin ”’t Ooijse Velt” in Ooij.


Moestuin in Ooij. Foto en rechten: Henk Baron.

De boomgaard en haag sluiten mooi aan op het omliggende landschap.

Boomgaard

De boomgaard bestaat vooral uit oude fruitrassen zoals Eldense Blauwe, Cox Orange Pippin en Gieser Wildeman. De bloesem van deze fruitbomen trekt insecten aan, zoals wilde bijen. Daarnaast bieden de bomen een rust- en broedplek voor andere dieren. De haag bestaat uit streekeigen struiken, die met hun bloesem, bessen en noten aantrekkelijk zijn voor wilde bijen, vlinders en andere dieren.

Werkgroep

Ook biedt de beplanting beschutting aan de moestuinen. De werkdag werd buiten afgesloten met een heerlijke lunch aan de picknicktafel. Het was een geslaagde dag, die mede mogelijk werd gemaakt dankzij een subsidie van het Oranjefonds en de medewerking van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. De werkgroep “Moestuin ’t Ooijse Velt” is sinds najaar 2016 actief aan de Kerkdijk in Ooij. Iedereen tuiniert ecologisch en helpt mee aan gezamenlijke klussen en aan het onderhoud van het landschap.

Lotto-winnaar

De werkgroep is van Velt Nederland, ecologisch tuinieren. Oud eigenaar van het terrein Mustafa Kurdela was aanwezig bij dit gebeuren en was blij met de invulling van dit terrein, dat hij zelf jarenlang beheerd heeft. “Ik voel me net een Lotto-winnaar”, zo zei hij.

Artikel met dank aan Henk Baron (tekst Yvonne Bloemena). Voor meer foto’s klik hier.

Bron/Tekst: Henk Baron/Yvonne Bloemena


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen