Nijmegen in plaats van Berg en Dal: handhavingstraject opnieuw door fout ODRN

OOIJ – Door een fout bij de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) moet een handhavingstraject voor een illegaal gebouwd bouwwerk in Ooij opnieuw in gang worden gezet.

Er is handhavend opgetreden uit naam van het college van de gemeente Nijmegen, waar dat gemeente Berg en Dal had moeten zijn.

Illegaal bouwwerk

Een man uit Ooij die woonachtig is aan de Vlietberg heeft op het voorerf een bouwwerk gerealiseerd, maar had daar geen vergunning voor. In oktober 2016 is hem verzocht het bouwwerk te verwijderen. Een maand later heeft de inwoner een aanvraag voor een vergunning voor een garage/berging ingediend, maar omdat de plannen in strijd waren met het bestemmingsplan heeft het college van Berg en Dal de vergunning in februari 2017 geweigerd.

ODRN stuurt brief namens Nijmegen

De ODRN heeft diezelfde maand nog een brief verstuurd aan de bewoner, met de mededeling dat er handhavend opgetreden gaat worden als het bouwwerk niet wordt verwijderd. Daar ging het fout: de brief is verstuurd namens het college van Nijmegen, terwijl het college van Berg en Dal in dit geval bevoegd gezag is.

Dwangsom namens Nijmegen

De man diende een zienswijze in en kreeg in november te horen dat het bouwwerk er toch echt niet mag staan. Binnen 12 weken moest het worden verwijderd. Er werd een last onder dwangsom opgelegd van € 3500,-. Ook hier ging het fout: de dwangsom is opgelegd namens het college van Nijmegen in plaats van Berg en Dal. Tegen de opgelegde dwangsom is vervolgens wel weer een bezwaarschrift ingediend bij het college in Berg en Dal.

Berg en Dal: “Niet-ontvankelijk; er is hier geen besluit”

Er is in februari 2018 een hoorzitting gehouden bij de Commissie Bezwaarschriften in Berg en Dal. Die heeft het college van Berg en Dal als advies gegeven het bezwaarschrift niet-ontvankelijk te verklaren, simpelweg omdat er uit naam van het verkeerde college is gehandeld en er in Berg en Dal dus geen sprake is van een besluit waartegen bezwaar gemaakt kan worden. Het college is daarmee akkoord.

Het handhavingstraject wordt nu opnieuw doorlopen, maar dan met het juiste college als bevoegd gezag. Het college in Berg en Dal gaat het proces en de gemaakte fouten bespreken met de ODRN.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen