[Update] Nieuwbouw kleedaccommodatie DVSG kost 7 ton

GROESBEEK-DE HORST – Om een nieuwe, energieneutrale, kleedaccommodatie te bouwen bij DVSG is € 712.000,- nodig.


Accommodatie van DVSG. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De gemeenteraad van Berg en Dal wordt in juni gevraagd hiervoor € 505.950,- subsidie te verlenen.

Schuin dak

DVSG heeft in 2016 al een aanvraag ingediend voor de nieuwbouw, maar de aanvraag is dit jaar aangevuld. Nieuw in de aanvraag is het energieneutraal bouwen. Het gebouw zou een schuin dak moeten krijgen, waardoor het leggen van zonnepanelen makkelijker is.

Financiën

De kosten van de nieuwbouw bedragen € 632.437,-. Daarvan kan de gemeente Berg en Dal volgens het huidige beleid 80% vergoeden. DVSG zal dus zo`n € 125.000,- zelf moeten betalen en dat geld is er ook. De club kan een bijdrage van € 140.000,- betalen. Om het gebouw energieneutraal te krijgen is boven op de € 632.437,- een duurzaamheidslening van € 80.000,- nodig, waardoor het totaal op € 712.000,- uit komt.

Liever geen lening

DVSG heeft vooralsnog echter aangegeven niet te willen lenen, omdat dat vanwege de verplichting om het bedrag terug te betalen niet verantwoord zou zijn. Het bestuur is daarover intern nog in beraad, want zonder lening komt er geen energieneutraal gebouw.

Verenigingen kunnen lenen voor duurzaamheid

Verenigingen en stichtingen die hun eigen accommodatie willen verduurzamen, maar hier geen geld voor hebben kunnen bij de gemeente aankloppen. Onlangs is een budget van € 200.000,- vrij gegeven. Dat lijkt nu al ontoereikend te zijn, met de aanvragen van De Treffers, de tennisvereniging en mogelijk dus ook DVSG. Wethouder Erik Weijers is van mening dat duurzame installaties (extra isolatie, zonnepanelen, zonnecollectoren etc.) ook bij nieuwbouw voor subsidie in aanmerking moeten komen in plaats van dat daarvoor een duurzaamheidslening nodig is. Hij heeft in het college dan ook een minderheidsstandpunt ingenomen.

Hoofdveld en kantine

Burgemeester en wethouders hebben ook besloten om het herstel van het hoofdveld van DVSG volledig te vergoeden. Dat kost € 45.000,-. Het veld bij DVSG is 34 jaar geleden voor het laatst opgeknapt, terwijl de afschrijvingstermijn een stuk korter is: 20 jaar. Voor de ontvangstruimte/kantine krijgt DVSG geen vergoeding. De kosten daarvan bedragen ook € 45.000,-.

Update 14-06-2018, 20:20 uur
De raad ging unaniem akkoord met het verlenen van een maximale subsidie van € 505.950,- voor een energieneutrale accommodatie voor voetbalvereniging DVSG in Groesbeek-De Horst. De partijen vonden dit belangrijk voor de leefbaarheid in Groesbeek-De Horst, maar zeker ook de duurzaamheid. PvdA maakte zich zorgen over een precedentwerking, maar ging ondanks het hoge bedrag uiteindelijk wel akkoord.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen