“Mijn moeder wordt weggestopt op Dekkerswald”

GROESBEEK – Een vrouw wier 92-jarige moeder sinds enkele weken op verpleeghuis Eikenhorst in Groesbeek verblijft heeft een brandbrief naar de raad gestuurd.


Verpleeghuis Eikenhorst op Park Dekkerswald. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Zij wil dat haar moeder bij Kloostertuin in Groesbeek terecht kan, 100 meter van de vorige woning vandaan.

Niet 100 meter verderop

De 92-jarige vrouw woonde tot voor vijf maanden terug in haar eigen appartement aan de Stationsweg in Groesbeek. Dat was mogelijk door thuishulp en intensieve zorg van familieleden. Door lichamelijke achteruitgang moest de vrouw (na enige maanden in het herstelcentrum van Dekkerswald te hebben gezeten) verhuizen. Zij hoopte dat er vanuit het 100 meter verderop gelegen ZZG Kloostertuin 24-uurs zorg geboden kon worden. Dit bleek niet het geval, waardoor verhuizing naar een verpleeghuis niet meer te voorkomen was. De Meent was geen optie, dat is een verpleeghuis voor dementen. Kloostertuin ook. Alternatieven zoals Kalorama, Malderburgh en Waalboog zag de familie niet zitten. Dat is nog verder weg.

Weggestopt

“We hebben alle mogelijkheden onderzocht en kwamen tot de teleurstellende ontdekking dat er alleen door Eikenhorst “in Groesbeek” de juiste zorg geboden kon worden voor mijn moeder”, schrijft de dochter. De moeder was en is dus aangewezen op het verpleeghuis Eikenhorst op het terrein van Dekkerswald. “Zonder enige voorzieningen in de buurt. Weggestopt tussen diverse gebouwen. Twee keer per week komt de winkelwagen Leenders. Er valt geen “moer” te beleven daar. (…) Wat een treurnis dat aan het eind van het leven van mijn moeder, zij zo weggestopt moet worden op het terrein van Dekkerswald (…) Mijn moeder heeft grote heimwee naar haar dorpskern waar ze zoveel jaren gewoond heeft en haar steentje ook bijgedragen heeft op sociaal maatschappelijk gebied.”.

Waarom 2 verpleeghuizen in centrum voor dementen?

De schrijfster van de brief snapt niet dat er in Groesbeek-centrum geen verpleeghuis is voor mensen met lichamelijke achteruitgang. “Dat er nota bene twee verpleeghuizen in Groesbeek zijn waar wel dementen verzorging kunnen krijgen maar ouderen met lichamelijke achteruitgang niet. Een bekend verschijnsel aan de ziekte dementie is dat die mensen niet meer weten waar ze precies wonen en zijn. Dus wonen elders of ergens anders dan in de dorpskern Groesbeek is geen probleem voor hen. Dat klinkt hard, maar het is de waarheid”.

Taak voor de raad

De dochter vraagt aan de raadsleden of, in overleg met ZZG, er in de Kloostertuin niet alsnog een verpleeghuis voor een andere doelgroep kan worden ingericht. “Wij begrijpen werkelijk niet dat u als raadsleden, toegestaan heeft en nog steeds toestaat dat ouderen uit Groesbeek zo weggestopt worden (…) Teveel 80/90-jarigen zitten onnodig weggestopt op het Dekkerswald-terrein. En ouderenbeleid voor uw inwoners kunt u niet uitbesteden aan een organisatie als het ZZG. Als gemeenteraad heeft u daar de taak om u te bekommeren voor het welzijn van al uw inwoners!”

Wethouder: overleg met ZZG

Wethouder Sjaak Thijssen laat DeGroesbeek.nl desgevraagd weten bekend te zijn met de inhoud van de brief. “Wij gaan hier (verblijf in verpleeghuizen, red.) echter niet over, want het is geen gemeentelijke taak. Wij kunnen alleen in overleg met ZZG bemiddelen, maar er niet op sturen”. Thijssen heeft aangegeven met ZZG in gesprek te gaan hierover.

[nggallery id=984]

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen