“Melkfabriek in Groesbeek blijft optie”

GROESBEEK – De komst van een melkfabriek in Groesbeek lijkt nog niet helemaal uitgesloten.


Nu ziet het er van binnen nog zo uit. Maar hoe gaat het worden? Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

In een mail aan omwonenden van de Dennenkamp wordt daar melding van gemaakt. Sociaal Groesbeek heeft daarover raadsvragen gesteld.

Melkfabriek? Nee!

De gemeenteraad van Berg en Dal zei in december 2017 nog “nee” tegen de plannen om op de locatie Dennenkamp 1B (voormalig Van Deurzen) een melkfabriek te vestigen. Het idee komt uit de koker van Kees Koolen van Dutch Dairy Genetics (DDG), die de kippenfarm in 2016 voor 1,2 miljoen euro heeft gekocht en er iets anders mee wilde doen om overlast te beperken.

Drie andere opties

Tijdens een bijeenkomst in mei zijn naast het opnieuw in gebruik nemen van de kippenfarm en het starten van een melkfabriek nog drie nieuwe opties bekend gemaakt. Die hadden betrekking tot wonen, eten en sporten. Het woonconcept leek toen nog het meest kansrijk binnen de raad. De kippenfarm (dat kan snel, met meer dan 200.000 kippen) en de melkfabriek hebben de voorkeur van DDG, wonen staat op drie.

Snel duidelijkheid

Daar denkt de Berg en Dalse politiek anders over. “Het wonen (Barn-concept) lijkt het meest serieus van alle alternatieven. Duidelijk is dat de raad de kippen of melk niet wil”, zei wethouder Nelson Verheul toen. Er moest wel snel een concreet plan komen, want DDG heeft haast en wilde binnen 4 tot 6 weken duidelijkheid. “Ik ben anders bang dat ik over 10 jaar nog geen stap verder ben”, liet Marcel Schiphorst, de zegsman van Kees Koolen, weten.

Toch een melkfabriek?

In de correspondentie naar omwonenden staat: “Ook het plan voor de melkverwerker is voor sommige partijen mogelijk nog een optie. Ik (beleidsmedewerker, red.) veronderstel dat u met dit plan bekend bent. Ook bij deze variant zijn veel mogelijkheden om tot een goed landschappelijke inpassing te komen.” Sociaal Groesbeek wil weten waarom dit, gezien het standpunt van de raad in december en de uitkomst van de bijeenkomst in mei, nog een reële optie is.

Bij gebrek aan beter…..?

Tijdens de bijeenkomst leek er aanvankelijk een lichte voorkeur voor Food Village, maar dat stuitte onder andere vanwege de verkeersontsluiting op verzet. Dat was ook één van de reden dat de raad de melkfabriek niet zag zitten. Wanneer het woonconcept toch niet zo`n succes lijkt, en de kippen een serieuze no-go zijn voor de raad, lijkt de melkfabriek echter alsnog het meest kansrijk.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen