Meer aandacht voor Canada-verhaal rondom WOII

GEMEENTE BERG EN DAL – De gemeenten Apeldoorn, Bergen op Zoom, Berg en Dal en Rijssen-Holten leggen ieder € 10.000,- in om het verhaal van de Canadezen rondom de Tweede Wereldoorlog uit te werken.


Herdenking op Canadese begraafplaats in Groesbeek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Dit verhaal is nu onderbelicht. Het grootste gedeelte van Nederland is bevrijd door de Canadezen.

Canada-gemeenten

De vier Canada-gemeenten hebben een sterke verbinding met Canada, mede doordat er in drie van deze gemeenten een grote Canadese erebegraafplaats ligt. Die in Groesbeek is het grootst. Apeldoorn heeft een monument.

75 jaar bevrijding

In de jaren 2019-2020 wordt de bevrijding, dan 75 jaar geleden, groots gevierd en de Canada-gemeenten hebben behoefte aan een goed doordacht en aantrekkelijk verhaal. Dit om de betrokkenheid en binding voor de Canadese bevrijding te versterken. Ook zou het bij toeristen voor meer beleving omtrent de hedendaagse ontwikkeling rondom vrede, vrijheid en democratie moeten zorgen.

Moet wel goed aansluiten op huidige verhaallijn

Het draagvlak voor het uitwerken voor een verhaallijn is in de gemeente Berg en Dal getoetst bij Stichting Toerisme en Recreatie Berg en Dal, het Bevrijdingsmuseum 1944-1945 en de Airbornvrienden. Zij vinden allemaal dat de gemeente met de overige gemeenten mee moet doen. Wel zijn er zorgen over hoe deze verhaallijn aansluit op de huidige sterke verhaallijnen in onze gemeente rondom de Tweede Wereldoorlog.

De uitwerking van het Canada-verhaal is een deelproject van een groter plan: One Shared History. Daarover zal later meer bekend worden.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen