Lezing en ontmoeting: 'Nieuw licht op Maria Magdalena' Leerlinge van Jezus geeft nieuwe kijk op kerk-zijn

De studiegroep Maria Magdalena organiseert op woensdag 17 april een avond rond Maria van Magdala, leerlinge van Jezus van Nazareth. Sprekers zijn onder andere Lara van der Zee (parochie Wijchen) en Janneke Ruijs (domina van de protestantse kerk in Groesbeek). Beiden maakten ze studie van Maria Magdalena en haar evangelie. In het tweede deel van de avond neemt Ria Hopman de aanwezigen mee op een kleine reis langs drie betekenisvolle momenten uit het leven van Maria Magdalena en Jezus.

De Christelijke kerken, orthodox, katholiek en protestants, zijn lang gedomineerd door mannen. Ook als het over de leerlingen van Jezus ging, werden vaak alleen de mannen genoemd. Over Maria Magdalena werd vooral negatief en tendentieus geschreven, namelijk dat ze een zondige vrouw was geweest of dat ze angstig was toen ze met Pasen een leeg graf aantrof. Maar wat als we teruggaan naar de bronnen en opnieuw kijken naar de originele teksten waarin ze genoemd werd? En wat als we dat plaatsen in de context van die tijd?

Dan rijst een heel ander beeld op van Maria, als gelijkwaardige van Jezus en de andere leerlingen, als ingewijde en – samen met moeder Maria - als grondlegster van de kerk als gemeenschap van mannen en vrouwen samen. Maria Magdalena liet ook een belangrijke evangelietekst na die juist wijst op inkeer en innerlijk geloof en die waarschuwt voor een teveel aan uiterlijke vormen en regels. Juist in deze tijd biedt Maria Magdalena veel inspiratie voor vernieuwing van geloof en gemeenschap.

Tijdens de avond is er alle ruimte voor vragen en gesprek. In de pauze is er koffie en thee en na afloop wordt een drankje geserveerd. Iedereen is welkom, toegang is vrij. Aanmelden is niet verplicht, maar voor de organisatie wel prettig. Dit kan via: info@parochiegroesbeek.nl.

Wanneer en waar:

Woensdag 17 april van 19.30 tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur) Locatie: Serre en Kerk, Kerkstraat 18, Groesbeek.

Lees het volledige artikel bij Kirsten Kuipers.

Laat dit artikel viral gaan in Groesbeek, deel het met je vrienden!

Auteur

Redactie deGroesbeekgids.nl
Redactie deGroesbeekgids.nl

Nieuws door Kirsten Kuipers. Lees het volledige artikel op hun website.

  1. Lezing en ontmoeting: ‘Nieuw licht op Maria Magdalena’ Leerlinge van Jezus geeft nieuwe kijk op kerk-zijn

Gerelateerde berichten