[Update/Video] Kippen komen terug in megafarm Groesbeek

GROESBEEK – Als het aan Dutch Dairy Genetics (DDG) ligt komen er naar schatting tussen de 230.000 en 250.000 kippen terug in de megafarm aan de Dennenkamp in Groesbeek.


Wat vinden de inwoners van Groesbeek er van? Video met dank aan onze mediapartner Streekomroep RN7.

Dit bevestigt Linda Brouwer van DDG tegenover DeGroesbeek.nl.

Voorheen van Van Deurzen

Het pluimveebedrijf was voorheen van Van Deurzen en hield 300.000 kippen in een legbatterij. Het bedrijf moest op last van de rechter sluiten vanwege de uitstoot van ammoniak. Eind 2015 werd bekend dat Van Deurzen een doorstart wilde maken met 291.000 kippen. Diverse instanties, maar ook omwonenden waren niet blij met een eventuele doorstart.

Verkocht voor 1,2 miljoen euro

Het bedrijf is vervolgens in 2016 voor 1,2 miljoen euro verkocht aan Dutch Dairy Genetics, het bedrijf van multimiljonair Kees Koolen uit Vorden. Volgens de vergunning kon hij verder met de kippen, maar Koolen wilde een melkverwerkingsbedrijf starten. In het bedrijf zou de aangeleverde rauwe melk bewerkt worden voor consumptie, met als eindproduct houdbare melk, room en yoghurt.

Gemeenteraad wil geen melkfabriek

Burgemeester en wethouders in Berg en Dal vonden het prima. De stankoverlast zou door de komst van een melkfabriek verminderen. Het plan zou tevens tot extra lokale werkgelegenheid (ongeveer 30 FTE) leiden. Ook is er een belangrijke reducering van stikstof-depositie, gunstig voor stikstofgevoelige natuurgebieden zoals De Bruuk en het Rijnstrangengebied. De raad ging er niet in mee: Groesbeekse Volkspartij (GVP), C90, GJS en CDA Berg en Dal (10 zetels) waren voor, de rest tegen. Het omzetten van agrarische bestemming naar industrie zat de partijen niet lekker, evenals de verkeersafwikkeling.

Vergunning voor luchtwasser

Wethouder Alex ten Westeneind (GJS) gaf daarop al aan dat de kans bestaat dat de megafarm terugkomt. Welnu, de bouwaanvraag voor het plaatsen van een luchtwasser is inmiddels ingediend, laat Brouwer weten. Die luchtwasser komt buiten het gebouw. “Dat is beter qua brandveiligheid”, legt Brouwer uit. Er zit nu ook een gat in het dak, dat nog moet worden gedicht. Er zijn verschillende vergunningen nodig, waaronder een nieuwe milieuvergunning waarvan de aanvraag nog moet worden ingediend.

Volièresysteem

Volgens de huidige geldende vergunning kunnen er 291.000 kippen in een verrijkte kooisysteem gehouden worden. “Dit zijn kleine hokjes. Er is wel een zitstok aanwezig, maar dit is niet ideaal als het gaan om dierenwelzijn”, aldus Brouwer. Daarom wordt er gedacht aan een volièresysteem. “Er kunnen dan wat minder kippen gehouden worden. Die kunnen wel vrij rondlopen in de stal”, laat ze desgevraagd weten.

Brouwer: “Heel vervelend dat dit moet”

Brouwer betreurt het dat deze stap gezet moet worden. “Het is heel vervelend dat we dit moeten doen, maar de opdrachtgever wil verder. Er is namelijk 1,2 miljoen euro voor betaald. Wij hebben 8 maanden gewerkt aan een alternatief en een informatiebijeenkomst georganiseerd. Er leek toen draagvlak, maar de raad heeft besloten er niet in mee te gaan. Een ander alternatief is er voor ons niet”. Om die reden valt men terug op de vergunning waarvan de raad wist dat die al klaar lag.

Als alle procedures soepel verlopen kunnen de kippen er eind 2018 in, weet Brouwer. Echter zullen er naar verwachting opnieuw bezwaren worden ingediend, waardoor een en ander wat langer zal duren.

Update 29-01-2018, 18:00 uur
Video toegevoegd.

Dossier melkfabriek Groesbeek.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl. Video: RN7


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen