Jeugdgemeenteraad: Meedenken over crossbaan, zwembad en stoplichten

GROESBEEK – Maandagmiddag hebben Lesley Albers en Monique Maarsseveen, beiden kandidaat raadsleden voor de PvdA Berg en Dal, lesgegeven op de Adelbrecht-Windekind School in Groesbeek, groep 5/6.

Dit om het startsein te geven voor het betrekken van de jeugd bij de gemeenteraad.

Jeugdgemeenteraad

De kinderen kregen vragen voorgeschoteld zoals: vanaf welke leeftijd mag je stemmen, welke partijen zijn er en wat is campagne voeren? Team “Baken vol met geld” een (bewuste schrijfffout, aldus de jongens) won de quiz. Albers: “Jongeren zijn of worden nauwelijks betrokken bij de gemeente en de beslissingen van de gemeenteraad. Daarom wil ik graag weer een soort jeugdgemeenteraad in het leven roepen, het liefst ook een gekozen jeugdburgemeester. Ik ben soms verbaasd hoe weinig jongeren (maar ook ouderen) weten van het werk van de gemeente. Dat is zonde. Met 23 raadsleden en een college moeten we daarin toch enige verandering kunnen gaan brengen?”.

Op jonge leeftijd begonnen na ongeval

Bij Albers zelf begon het ook al op jonge leeftijd. “Ik ben zelf ook begonnen met mijn interesse voor de politiek, doordat ik op de basisschool Gerardus Majella mijn verkeersplannen voor de gemeente ging opschrijven. Dat had mijn interesse doordat ik zelf een behoorlijk ernstig verkeersongeval had gehad. Dat zette me aan het denken.”, legt ze uit.

Stoplichten in Groesbeek

Aan de kinderen werd gevraagd waarover zij zouden willen meedenken. Één van de eerste dingen waren de stoplichten in het centrum van Groesbeek. Deze staan nu nog uit, maar: “de auto’s stoppen helemaal niet als je staat te wachten”, aldus Erwyn. één van de leerlingen. Gregory vond dat ook, maar wilde wel dat de stoplichten dan sneller op groen zouden gaan. En Noud wilde graag een hotel, bijvoorbeeld in het weiland voor zijn school.

Zwembad, crossbaantje, skatebaan

Verder gaven de kinderen aan dat ze mee willen denken over de school, het zwembad, crossbaantje, skatebaan, meer bomen en meer leuke dingen om te doen. En sommigen zijn wat innovatiever: “meedenken over kunnen vliegen”, klinkt het. En is het belangrijk dat kinderen meedenken? “Ja, want wij denken misschien toch anders en net zoals je thuis ook meedenkt over wat mama gaat koken”, aldus een leerling.

Jeugd enthousiast maken voor politiek

De kinderen hadden zich voorafgaand met de leerkracht al even goed verdiept in de politiek. Ook kregen ze de gelegenheid om vragen te stellen, die ze in tweetallen hadden voorbereid. Zoals: wat zijn je hobby’s (“bijna alleen nog maar politiek”) en waarom heet de PvdA eigenlijk PvdA? Albers: “Ik ben wel verrast door de dingen die deze kinderen al weten te vertellen en de interesse. Het lijkt mij niet alleen leuk om de jeugd actief te betrekken en enthousiast te maken voor politiek, dat is gewoon ook leuk om te doen, maar hoe gaaf zou het zijn als zij de gemeente op de voor hen belangrijke punten gaan adviseren. We moeten de inwoners niet alleen informeren, maar een stapje verdergaan in de samenwerking. En dat geldt óók voor de kinderen uit onze gemeente”.

Bij de vraag welke kinderen in een jeugdgemeenteraad zouden willen of jeugdburgemeester zouden willen zijn, gingen vele handjes de lucht in. Kortom, het begin is gemaakt!

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen