Is het slim om een voorraadverzekering af te sluiten?

Een bedrijf bestaat uit twee onderdelen: mensen en middelen. Neem je een van de twee onderdelen weg, dan wordt het heel moeilijk om geld te verdienen. Daarom is het verstandig om de juiste bescherming aan te brengen: verzekeringen. In dit artikel bespreken we de voorraadverzekering. Is het echt slim om deze af te sluiten? In dit artikel bekijken we de voor- en nadelen en vertellen we je wanneer het afsluiten van een voorraadverzekering een verstandige keuze kan zijn.

Bescherming van je waardevolle voorraad

Een voorraadverzekering biedt bescherming tegen meerdere risico’s waar je voorraad mee te maken krijgt. Denk aan dingen zoals brand, diefstal, en waterschade. Deze polis dekt vaak de volledige kosten voor het vervangen van de beschadigde voorraad. Met name voor bedrijven die een grote of erg waardevolle voorraad hebben, kan een voorraadverzekering heel waardevol zijn. Niet alleen maakt zo’n bedrijf namelijk geen verlies wanneer de voorraad verloren gaat, ook worden er geen inkomsten gemist omdat het bedrijf stil komt te liggen. 

Voordelen van een voorraadverzekering

Kiezen voor deze polis levert ondernemers een aantal voordelen op. Zo geeft het een geruststellend gevoel om te weten dat je investeringen in de voorraad beschermd zijn tegen onvoorziene gebeurtenissen. Daarnaast kan het bijdragen aan de continuïteit van je bedrijf, doordat eventuele schade aan voorraad niet direct grote impact hoeft te hebben op het voortbestaan van het bedrijf. Bovendien kan de verzekering in sommige gevallen misschien ook helpen bij het verkrijgen van financiering, omdat het risico voor de geldverstrekker kleiner wordt. Kortom, in veel gevallen is het de moeite waard om erover na te denken.

Wanneer is een voorraadverzekering minder geschikt?

Hoewel een voorraadverzekering veel voordelen biedt, is het niet per definitie voor elk bedrijf de juiste keuze. Bedrijven die geen grote voorraad aanhouden of waarvan de voorraad voornamelijk uit goedkope en vervangbare producten bestaat, kunnen wellicht beter af zijn zonder deze verzekering. Stel bijvoorbeeld dat jouw bedrijf vooral afhankelijk is van het pand waar jullie zitten, dan is bijvoorbeeld een gebouwenverzekering waarschijnlijk een betere keuze. Voor je een polis afsluit is het dus slim om te bedenken of deze wel bij jouw bedrijfsmodel past, want als dat niet het geval is, dan kun je het geld waarschijnlijk beter besteden aan een andere polis.

Conclusie

Het afsluiten van een voorraadverzekering kan een verstandige zet zijn voor veel ondernemers, met name voor ondernemers wiens bedrijf sterk afhankelijk is van een (waardevolle) voorraad. Is je bedrijf minder afhankelijk van de voorraad, of is er niet heel veel geld geïnvesteerd in de voorraad, dan is het waarschijnlijk minder belangrijk om deze te verzekeren. Weet je niet zeker wat je het beste kunt doen, neem dan eens contact op met een verzekeringsadviseur. Met hem of haar kun je bepalen welke verzekering het beste aansluit bij jouw situatie.

Dit artikel delen