Haardhoutdag Groesbeek 2018

GROESBEEK – Vers haardhout uit het bos? Het is op zaterdag 17 februari tussen 09.00 en 15.00 uur verkrijgbaar bij Staatsbosbeheer in het Groesbeekse Bos.


Haardhoutdag (archieffoto 2013). Foto en rechten: Piet Spanjers.

Het hout wordt geleverd langs het bospad. Zelf zagen met een motorzaag is niet toegestaan. De boswachter van Staatsbosbeheer heeft de stammen al gekort tot ca. 2 meter.

Beperkt aanbod

Het haardhout moet zelf worden afgehaald en opgeladen. Natuurlijk moet het hout nog wel gedroogd worden want het komt ‘vers’ uit het bos en is dus nog vol met vocht. De voorraden haardhout zijn beperkt dus kom op tijd. Het hout dat u bij ons koopt ligt op stapels langs de Maldensebaan. De stammen hebben een lengte van 2 meter en een diameter van 15 tot 25 cm. Er gaan ongeveer 22 stammen in een kuub. De prijs bedraagt €2,50 per stam en u kunt maximaal 3 kuub afnemen zolang de voorraad strekt. U kunt na het laden uitsluitend ter plaatse contant afrekenen bij medewerkers van Staatsbosbeheer. Reserveren is niet mogelijk.

Veiligheid

Zelf zagen van het hout op de locatie is niet toegestaan vanwege de veiligheid van u en andere mensen. De boswachter raadt u aan handschoenen en eventueel een goedgekeurde aanhangwagen mee te nemen.

Houtoogst

Van de ruim 90.000 hectare Nederlands bos die Staatsbosbeheer beheert is circa een derde natuurbos waar de natuurlijke processen voorop staan en dood hout zoveel mogelijk blijft liggen als bron voor nieuw leven. Ongeveer twee derde is multifunctioneel bos dat beheerd wordt met verschillende doelen. Eén daarvan is het oogsten van hout. Het overgrote deel van het hout dat Staatsbosbeheer oogst uit de Nederlandse bossen wordt industrieel verwerkt. Bijvoorbeeld tot meubels en tuinhuisjes, maar ook als biobrandstof en voor de productie van pallets voor de (inter)nationale handel. Een klein deel wordt als openhaardhout verkocht aan particulieren. Al het hout van Staatsbosbeheer is FSC-gecertificeerd.

Info

Datum: zaterdag 17 februari 2018
Tijd: 09.00-15.00 uur
Locatie: Entree van het Groesbeekse Bos bij de kruising Nijmeegsebaan-Maldensebaan (t.h.v. sportpark Germania en de motorcrossbaan)

Voor meer informatie kijk op www.staatsbosbeheer.nl of op www.boswachtersblog.nl/rivierengebied.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen