“Haagse snuiter” vangt bot bij gemeente Berg en Dal

DEN HAAG/GEMEENTE BERG EN DAL – Zeven maanden na de zitting bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (RvS), heeft deze uitspraak gedaan in de hoger beroepszaak tegen een Wob-misbruiker.

Het door de gemeente Berg en Dal ingestelde hoger beroep is gegrond verklaard. De uitspraak is hier te lezen.

Misbruik

Een Hagenaar die gemeentes met talloze Wob-verzoeken bestookt met de bedoeling er financieel beter van te worden vangt nu bot in een zaak tegen Berg en Dal. Ook moet hij van de Raad van State de proceskosten van de gemeente vergoeden. Volgens de Raad van State heeft de Hagenaar aantoonbaar misbruik gemaakt van de Wob (Wet openbaarheid van bestuur) en gaat het hem niet om informatie maar om geldelijk gewin.

ICT

De man vroeg in juli 2015, de Wet Dwangsom was toen nog van kracht, om documenten over de inrichting van de IT-voorzieningen van de gemeente Berg en Dal. Het ging om de kosten van de domeinnaam, het aantal unieke bezoekers van de door de gemeente beheerde websites, uitgaven voor zoekmachines, de uitgaven voor soft- en hardware en de kosten voor de ontwikkeling en onderhoud van de websites van de gemeente. Op basis van het verzoek zijn door de gemeente documenten openbaar gemaakt. Het WOB-verzoek werd naar veel (minstens 70) gemeenten in Nederland verstuurd.

Wet Dwangsom

In het verleden was het zo dat men een beroep kon doen op de Wet Dwangsom, als bestuursorganen niet tijdig zouden reageren op een WOB-verzoek. Die wet is vanaf 1 oktober 2016 losgekoppeld van de WOB. Dit komt omdat er door burgers misbruik werd gemaakt, Berg en Dal had daar dus ook last van. Het ging inwoners dan niet om de informatie, maar de valse of moeilijke WOB-verzoeken werden ingediend in de hoop dat er niet tijdig gereageerd zou worden. Personen die dat trucje uithalen maken sinds 1 oktober 2016 geen kans meer op een geldbedrag, dat voorheen kon oplopen tot € 1260,-.

WOB-verzoek

De Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) regelt dat iedereen recht heeft op informatie van de overheid. Door deze wet is overheidsinformatie openbaar. Veel documenten zijn weliswaar openbaar, maar niet via de gebruikelijke kanalen openbaar gemaakt. Daar moet je dan zelf achteraan. Inwoners die meer willen weten over het gevoerde beleid van een bestuursorgaan, kunnen een zogeheten WOB-verzoek indienen om deze documenten op te vragen. Vaak krijg je de stukken (al dan niet met zwarte strepen), maar soms ook niet. Dat laatste moet het bestuursorgaan dan wel goed motiveren en het is tevens mogelijk een bezwaarschrift in te dienen.

“Liever voor eigen inwoners dan schenken aan Haagse snuiters”

Burgemeester Mark Slinkman strijdt al jaren tegen Wob-misbruik, en is blij met de uitspraak van de Raad van State: “Misbruik van de wet kost onze gemeente en onze inwoners veel belastinggeld. Dat wil ik veel liever aan voorzieningen voor onze eigen inwoners uitgeven, dan het weg te moeten schenken aan Haagse snuiters die een broodwinning willen vinden tussen de mazen van de wet door. Deze uitspraak is een steun in onze rug om dit misbruik tegen te gaan.”

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen