[GR18] Inwoners gemeente Berg en Dal naar stembus

GEMEENTE BERG EN DAL – De campagnes zitten er op. Kiesgerechtigden uit de gemeente Berg en Dal mogen vandaag (woensdag 21 maart) naar de stembus.

Stemmen

Stemmen kan op diverse locaties binnen de gemeente, maar het dichtstbijzijnde stembureau staat op uw stempas vermeld. De stemlokalen zijn van ‘s ochtends 07:30 uur tot ‘s avonds 21:00 uur geopend. Men krijgt twee stembiljetten: één voor de verkiezingen zelf en één voor het referendum in het kader van de Wet inlichtingen en veiligheidsdiensten (WIV). U moet uiteraard niet vergeten de stempas en een legitimatiebewijs mee te nemen.

Klik hier voor een overzicht van stembureaus.

Opkomst en weersverwachting

De opkomst van dit jaar? Dat is lastig in te schatten. Aan politiek nieuws in deze gemeente is er geen gebrek, maar hoe betrokken zijn de inwoners? Vorig jaar lag de opkomst op 66,28%, maar was er ook het referendum over de gemeentenaam. In 2010 lag het gemiddelde van de voormalige gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek (nu Berg en Dal) op 55,2%. Vier jaar daarvoor was het 66%. Het weer staat een goede opkomst dit jaar niet in de weg; het blijft volgens de weersverwachting voornamelijk droog en de middagtemperatuur is redelijk voor de tijd van het jaar: 7 graden.

In de gaten houden

Het is de vraag wat partijen als Sociaal Groesbeek, Polderbreed en Voor Berg en Dal doen. Eerstgenoemde partij haalde in 2014 drie keer zoveel stemmen als tijdens de verkiezingen in 2010, maar leunde ook sterk op het naamgevingsreferendum. Hoeveel kiezers blijven er over voor de partij van Hans Peters? Polderbreed heeft een naamswijziging doorgevoerd, verandert van koers en richt zich nu met lijsttrekker en voormalig wethouder Ria Barber op de polder. Polderbreed vindt dat de polder goed herkenbaar moet zijn in de lokale politiek.

Potentie

Voor Berg en Dal (opgericht in Ubbergen en voorheen Ubbergen Anders) heeft al een naamswijziging achter de rug en zal kijken of het de groei door kan zetten. Onder de oude naam werden er in het verleden 500 tot 800 stemmen behaald in Ubbergen, maar in 2014 stoomde de partij door naar 1100 stemmen in die gemeente en liefst 1550 totaal. Van die 1550 stemmen kwam 75% uit Ubbergen (25% dus niet) en wat dat betreft scoort Voor Berg en Dal bij de lokale partijen het best. De rest van de lokale partijen haalde 95% of meer van de stemmen uit de deelgemeente waar de partij is opgericht en probeert dat percentage naar beneden te krijgen, door zich meer op de hele gemeente te richten.

Overige lokalo’s

GJS zal het dit jaar in ieder geval nog moeten hebben van de kiezers uit het dorp waar de roots van de partij liggen: Millingen aan de Rijn. Met lijsttrekker Alex ten Westeneind (wethouder) behaalde GJS in 2014 bijna de helft van de Millingse stemmen: 1347 van de 2736. Dat was 95% van het totaal aantal stemmen dat GJS haalde (1425). VOLG werd in voormalig Groesbeek het grootst: 2167 stemmen (98% van het totaal VOLG-stemmen). Sociaal Groesbeek en Groesbeekse Volkspartij volgden. Bij laatstgenoemde partij, die door een lijstverbinding een extra zetel binnen sleepte, doet Sjaak Thijssen een stap terug: Irma van de Scheur is nu wethouderskandidaat. Ook elders op de lijst is er vers politiek bloed. C’90 was heer en meester in Ubbergen met 1463 stemmen (1532 totaal) en gaat nu dus door het leven als Polderbreed.

Klik hier voor meer cijfers van de MUG-verkiezingen in 2014.

Landelijke partijen: CDA favoriet

De te kloppen partij is CDA Berg en Dal, met bijna 2600 stemmen winnaar van de verkiezingen in 2014. Rob Verheijen is lijsttrekker, Sylvia Fleuren (o.a Toerisme, Recreatie, Financiën) wil wethouder blijven. VVD Berg en Dal en D66 Berg en Dal (beiden één zetel) hadden als enigen minder dan 1000 stemmen tijdens de vorige verkiezingen en hopen in ieder geval weer met Mechteld ten Doesschate (VVD) en Tessa Vorderman (D66) de raad in te kunnen. PvdA Berg en Dal (2 zetels) ziet graag meer succes dan de vorige gemeenteraadsverkiezingen en heeft daarvoor Lesley Albers naar voren geschoven. GroenLinks heeft in Berg en Dal twee zetels en deed het vorig jaar goed op landelijk niveau. De partij boekte daar een flinke winst. Of dat ook effect heeft op lokaal niveau zal woensdagavond blijken.

Afwijkende standpunten

De Gelderlander heeft een stemwijzer opgesteld. Op veel punten komen de partijen overeen. Enkele punten waar partijen van elkaar afwijken zijn:

– Verkeersvrij centrum Groesbeek: GroenLinks en PvdA zijn voor;
– Verlichte fietspaden: Polderbreed vindt dit alleen wenselijk bij Kapittelijk Leuth en N325;
– Pinautomaat in elk dorp: GVP tegen, is financieel niet haalbaar. Nagenoeg overal is te pinnen;
– Vuurwerkvrije zones: Sociaal Groesbeek, D66, GroenLinks en Polderbreed voor;
– Duitse les op scholen bevorden: GVP tegen, scholen moeten zelf het lesprogramma bepalen;
– Hondenbelasting: GVP en Voor Berg en Dal zijn voorstander;
– Trein Nijmegen – Kleve: PvdA, VOLG, D66 en GroenLinks voorstander.

Gemeenteraad: 23 zetels

Er zijn binnen de gemeenteraad 23 zetels te verdelen. Er zullen veel kleinere partijen zijn die 1 tot 2 zetels halen en waarschijnlijk zullen er ten opzichte van de huidige zetelverdeling niet veel schokkende veranderingen zijn. In totaal doen de volgende 11 partijen mee aan de verkiezingen, gesorteerd op lijstnummer.

01. CDA Berg en Dal
02. VOLG
03. Sociaal Groesbeek
04. Groesbeekse Volkspartij (GVP)
05. Voor Berg en Dal
06. Polderbreed
07. PvdA Berg en Dal
08. Gemeente-, Jeugd- en Sportbelangen (GJS)
09. GroenLinks Berg en Dal
10. VVD Berg en Dal
11. D66 Berg en Dal

CDA, VOLG, GVP, Polderbreed, GJS en Voor Berg en Dal vormen nu de coalitie.

Klik hier voor een overzicht van politieke partijen.

Uitslagenavond

De gemeente Berg en Dal presenteert vanavond de voorlopige uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen in de Mallemolen, Kloosterstraat 11, 6562 AT Groesbeek. De bijeenkomst start om 21.00 uur. U bent van harte welkom. Omroep Berg en Dal zal ook een live-registratie verzorgen.

Weet u al wat u gaat stemmen? Laat het weten via de poll rechts bovenaan op onze site. Mocht u nog twijfelen, dan biedt de informatie op VerkiezingenBergenDal.nl wellicht uitkomst.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen