Gemeente zoekt naar oplossing voor “Japanse Duizendknoop”

GEMEENTE BERG EN DAL – Op steeds meer plaatsen zien we de plant ‘Japanse Duizendknoop’.


Foto: gemeente Berg en Dal.

Het is een opvallende verschijning, maar beheerders van natuurgebieden, waterschappen en gemeenten zijn er niet zo blij mee. De gemeente Berg en Dal zoekt samen met De Ploegdriever naar een oplossing.

Schade

De Japanse Duizendknoop heeft enorm lange en sterke penwortels. Die zijn zo sterk dat ze het asfalt op kunnen tillen. In de winter laat de plant kale plekken achter die gevoelig zijn voor erosie. Oevers kunnen door de Japanse Duizendknoop instabiel worden. Soms ontnemen de hoge planten in bermen het zicht op het verkeer.

Aanpak in Berg en Dal

De Ploegdriever heeft met financiële steun van de gemeente een actieplan ontwikkeld. Ze zijn gestart met een inventarisatie van het hele openbare buitengebied. Zo brengen ze alle plekken in beeld waar de Japanse Duizendknoop groeit.

Binnenkort start de Ploegdriever verschillende proeven om een effectieve bestrijding te ontwikkelen. De Ploegdriever test nu twee bestrijdingsmethoden: 2x begrazen met schapen (de schapen vinden het lekker en krijgen geen blaren) of 1x begrazen met schapen en vervolgens met de schop de plant uitsteken.

Wat kunt u zelf doen?

Voorkom verdere verspreiding. Verwijder de plant zo goed mogelijk en doe hem bij het restafval. De resten of onderdelen van planten mogen niet op de composthoop of in de groene container.

Heeft u vragen of wilt u een melding doen? Dit kan via info@vianatura.nl.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen