Gemeente: “Nest eikenprocessierups niet zelf bestrijden”

GEMEENTE BERG EN DAL – Inwoners kunnen beter niet zelf proberen om de nesten van de eikenprocessierups met een eenvoudige brander te bestrijden.

“Dat werkt niet”, zegt het college van burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van Sociaal Groesbeek.

Overlast groter dan ooit

Er is op dit moment veel overlast van de rups; de plaagdruk is enorm. De overlast is groter dan ooit en niet alleen in Nederland. Een van de redenen is dat preventieve bestrijding dit jaar minder effectief is geweest. Op plekken waar de bomen gespoten zijn, zijn nog nesten ontstaan. Daarnaast mocht bestrijding in een groot gebied niet.

Nieuwe waarnemingen

Ook lijkt er iets nieuws te zijn ontdekt: twee generaties rupsen in hetzelfde jaar in plaats van één generatie. Daarbij kunnen de rupsen in de grond een tijdelijke (één of enkele jaren) ontwikkelingsstilstand in gaan. “Een deel van de rupsen verschijnt daardoor pas later in het voorjaar, waardoor bestrijding veel lastiger wordt. Ze hebben dan namelijk al brandharen,” is de uitleg vanuit de gemeente.

600 graden

De bestrijding is voor de gemeente Berg en Dal lastig en er is onvoldoende capaciteit. De inzet van een giertank met water is mogelijk, maar Berg en Dal lijkt het afval niet kwijt te kunnen. “De haartjes van de rupsen moeten op 600 graden worden verbrand. Het verwijderen van rupsen lijkt misschien eenvoudig, maar daar komt best veel bij kijken. Heel veel bedrijven investeren in het bestrijden van rupsen”. De gemeente trekt ook extra geld uit voor de bestrijding.

Niet zelf doen

Inwoners verliezen echter het geduld en gaan dan zelf hobbyen met een eenvoudige brander. Het college zegt daarover: “Door het branden van nesten verspreiden de brandharen. Deze blijven jarenlang actief. Daarbij is een temperatuur van 600 graden nodig om ze te vernietigen. Wij snappen dat inwoners de nesten zo snel mogelijk weg willen hebben. Wij adviseren toch om geduld te hebben en te wachten op de professional. De haren kunnen namelijk erg vervelend zijn”.

Prioriteit

Bestrijding vindt plaats op basis van prioritering. Bomen bij drukbezochte plekken, speeltuinen en scholen komen als eerst aan de beurt. Neem bij het zien van een nest contact op met de gemeente Berg en Dal (14024, gemeente@bergendal.nl of de app).

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen