Gemeente Berg en Dal betaalde via veiling 800 euro voor domeinnaam

GEMEENTE BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal heeft in 2015 via een online veiling bijna 800 euro moeten betalen voor de domeinnaam “bergendal.nl”.

De gemeente wilde de documenten hiervan na een Haags WOB-verzoek in 2015 niet vrijgeven, maar heeft op ons vervolgverzoek deze week een factuur openbaar gemaakt.

De markt van domeinnamen

Het kan een gouden handel zijn; die in domeinnamen. Wie tegenwoordig een sterke domeinnaam wil hebben moet daarvoor flink in de buidel tasten. Niet alleen wanneer een domeinnaam al bezet is, maar juist ook wanneer een domeinnaam opnieuw vrij komt voor registratie. Een particulier kan onmogelijk nog handmatig voor 3 euro (dat zijn de standaardkosten voor registratie) zijn of haar geliefde naam registreren bij het vrijvallen. De systemen van gespecialiseerde bedrijven doen het werk en domeinkapers die alleen geld willen verdienen, liggen op de loer.

Gewilde domeinnaam was eerst bezet

De gemeente Berg en Dal heeft dit ook geweten. Tijdens de fusie moest men vanwege de naamswijziging van de gemeente op zoek naar een nieuwe domeinnaam. Al in 2012 werd “gemeente-bergendal.nl” op naam gezet, zo weten wij (zie hier en hier). Maar dat bekt natuurlijk niet lekker en men wilde graag “bergendal.nl” hebben. Probleempje: die domeinnaam is al sinds 1999 actief en was ten tijde van de fusie in gebruik. Het stond op naam van een hotel-restaurant (Berg en Dal) in De Lutte. Echter werd de domeinnaam rond maart 2015 vanwege een faillissement opgeheven. Er volgt dan een zogeheten “quarantaine periode” van 40 dagen, daarna valt de naam vrij en kan een ieder proberen die naam voor 3 euro te registreren.

Geautomatiseerd werk

Op diverse internetsites is te zien welke domeinnamen op welke dagen vrijkomen. Maar het tijdstip is niet bekend. Bij onbekendere en minder interessante domeinnamen is een handmatige registratie op de dag zelf geen probleem, maar bij een naam als “bergendal.nl” wordt het onmogelijk. Sites als Domainorder.nl, onderdeel van Domein Guru BV, faciliteren online veilingen. Hoe werkt het? Het bedrijf zal de domeinnaam proberen te “vangen” voor de hoogste bieder en het daarna overdragen aan diegene. De systemen van Domainorder.nl kunnen op de dag van het vrijvallen 24 uur lang continu geautomatiseerd controleren of een domeinnaam vrij is gekomen. Bij het vrijvallen volgt in luttele seconden registratie. Daar kunnen de particulieren met handmatig registreren natuurlijk niet tegenop. De gemeente heeft daarom een bedrijf ingeschakeld, deed mee aan de veiling en won.

Aanleiding van ons onderzoek: WOB-verzoek in 2015

Een inwoner uit Den Haag (de “Haagse Snuiter” van dit artikel) verzocht in juli 2015 in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) om documenten die betrekking hadden op de inrichting van de IT-voorzieningen van de gemeente Berg en Dal. Het ging onder andere om de kosten van de domeinregistratie. Documenten hierover heeft deze man niet gekregen, simpelweg omdat die er niet zouden zijn. Dat valt te lezen in een recente uitspraak van de Raad van State.

Gemeente gevraagd om openheid

Op basis van die informatie heeft DeGroesbeek.nl de gemeente Berg en Dal verzocht (mail) het betreffende WOB-dossier te geven, zodat wij dit nader konden onderzoeken. Het bevreemde ons dat er geen stukken zouden zijn die inzage geven in de kosten van de domeinregistratie, want je krijgt gewoon een factuur. Ook wilden wij hier, vanwege het eigen onderzoek in 2015 naar domeinregistraties, meer openheid over. Wanneer de gemeente met gemeenschapsgeld meedoet aan een veiling, mag er openheid worden verwacht. Zeker ook omdat de kosten op deze markt hoog op kunnen lopen.

Aanvankelijk geweigerd

In het WOB-dossier (.PDF-bestand) dat wij hebben ontvangen is te lezen dat “bergendal.nl” inderdaad door de gemeente is ingekocht en dat de gemeente € 14,25 per maand betaalt aan kosten voor alle domeinnamen. De stukken met betrekking tot de registratie zelf wilde de gemeente, zo blijkt uit het dossier, echter niet geven. Er werd (naar onze mening onnodig) geschermd met een weigeringsgrond in de WOB. De documenten zouden volgens de WOB-ambtenaar bedrijfsgegevens bevatten die vertrouwelijk aan de overheid zijn medegedeeld. Openbaarmaking van gehanteerde prijzen kan de concurrentiepositie van een bedrijf verslechteren, werd gesteld. Echter gaat het hier om domeinnamen. Die zijn allemaal uniek en zullen daarom telkens een andere waarde hebben, afhankelijk van de interesse. Tevens maken andere gemeenten deze info wel gewoon openbaar; het zijn immers geen staatsgeheimen.

Toch openbaar

Uiteindelijk heeft de gemeente deze week na onze vervolgvragen hierover een factuur openbaar gemaakt. Daaruit blijkt dat het om een bedrag van € 785,- inclusief BTW is gegaan. Ja, er is inderdaad zoals we verwacht hadden geveild en een meervoud van de gebruikelijke € 2,99 betaald. Echter is het een prijs die relatief laag is. De domeinnaam is ook een stuk sterker dan de in 2012 geregistreerde naam. Daarbij: gemeente Krimpenerwaard bijvoorbeeld moest 2500 euro neerleggen (.PDF-bestand).

En Domein Guru BV? Die heeft met het gebruik van hun systemen waarschijnlijk 3 euro betaald voor de registratie, om de naam vervolgens voor € 785,- te verhuizen naar de gemeente Berg en Dal. Makkelijk verdiend.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen