[Update/250 foto’s/video’s] Vierdaagse Groesbeek 2018 + herdenking

GROESBEEK – Meer dan 42.000 wandelaars zijn donderdagochtend begonnen aan de derde Vierdaagsedag.


Vierdaagse 2018: Pannenstraat, Groesbeek. Foto en rechten: Dirk Hellemans.

Dat is de dag van Groesbeek.

Aanmoedigen en ambulance

De een loopt lachend door het centrum heen terwijl een ander nog meer dan 10 kilometer moet afzien. Voor het gemeentehuis staat burgemeester Mark Slinkman samen met onder andere wijnkoningin Bernadette Bilderbeek. Ze klappen en moedigen de lopers aan. Slinkman krijgt van de wandelaars enkele complimentjes over zijn gemeente. “Het is prachtig hier”, klinkt het. Enkele malen moeten de wandelaars even pas op de plaats maken voor een ambulance met spoed.

Hitte

Het was, geheel in lijn met de afgelopen periode, ook donderdag weer erg warm. Langs de kant waren er voldoende plekken waar wat verkoeling in de vorm van koud water gevonden kon worden. Jarno Hijmans heeft een groot deel van de hitte weten te ontwijken. De Groesbeker kwam als één van de eersten over de streep. Naar eigen zeggen was het toen pas 09:39 uur. Veel anderen hadden op dat moment nog een lange weg te gaan, waaronder de Zevenheuvelenweg. Want als je er al tientallen kilometers op hebt zitten, moet de kuitenbijter nog wel overwonnen worden.


Vierdaagse 2018: Drukte op de Molenweg in Groesbeek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Ook feest in Berg en Dal

Als de Zevenheuvelenweg vervolgens is verteerd gaan de wandelaars naar Berg en Dal. Eenmaal in Berg en Dal aangekomen moet men nog een kilometer of 7 afleggen tot aan de finish. Op het kerkplein werd door de lokale carnavalsvereniging het jaarlijkse evenement “Geiten op het Plein” georganiseerd. Daarmee hebben de wandelaars weer voldoende energie gekregen om dag 3 af te ronden. Vrijdag wacht de Via Gladiola. Voor 1225 wandelaars geldt dit niet; zij vielen op de donderdag uit.

Herdenking

Donderdagochtend om 11:30 uur was er een herdenking bij de Canadese erebegraafplaats. Zwitserse militairen legden een roos bij de graven. Sommige militairen waren erg geëmotioneerd. De Canadezen hadden maandag al een herdenking gehouden en militairen van andere landen maakten donderdag op weg naar Berg en Dal een stop bij de begraafplaats. De herdenkingen zijn altijd weer indrukwekkend om te zien. Op de begraafplaats liggen 2617 in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde militairen.

De cijfers

Hieronder de Vierdaagse 2018 Barometer.

Dag van Elst: 607 uitvallers
Dag van Wijchen: 1344 uitvallers
Dag van Groesbeek: 1225 uitvallers
Dag van Cuijk/Via Gladiola: 298 uitvallers

Totaal uitvallers: 3.176
Totaal gestart: 44.480
Totaal uitgelopen: 41.006


Ambu met spoed door Groesbeek-centrum. Video: DeGroesbeek.nl.


Enkele shots van de dag van Groesbeek. Video: DeGroesbeek.nl.


Stukje van Hart van Nederland.

Onderstaande foto’s zijn gemaakt door Dirk Hellemans, waarvoor dank.
[nggallery id=1023]

Onderstaande foto’s zijn gemaakt door DeGroesbeek.nl
[nggallery id=1022]

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen