[Foto’s/Video] Voormalig wethouder Sjaak Thijssen neemt afscheid

GROESBEEK – Sjaak Thijssen heeft donderdagmiddag officieel afscheid genomen als wethouder van de gemeente Berg en Dal.


De speech van Sjaak Thijssen tijdens zijn afscheid. Video: DeGroesbeek.nl.

Thijssen was 27 jaar wethouder en in totaal 38 jaar actief in het openbaar bestuur: eerst in de gemeente Groesbeek, daarna in de fusiegemeente Berg en Dal.

Officieel afscheid

Na de benoeming van de nieuwe wethouders op 17 mei was Thijssen al geen wethouder meer, maar een officieel afscheidsmoment is er nog niet geweest. Dat was donderdag in Hotel De Wolfsberg in Groesbeek. Honderden mensen waren aanwezig om Thijssen de hand te schudden en zij konden persoonlijk afscheid nemen.

Presentjes

Burgemeester Mark Slinkman, GVP-fractievoorzitter Hennie Eikholt, VVD-fractievoorzitter Mechteld ten Doesschate, oud-raadslid Thieu Hoeken (PvdA) en de twee zoons van Thijssen hielden allen een toespraak en hadden een presentje meegenomen. Ten Doesschate deed dit namens de gemeenteraad van Berg en Dal. Allemaal bedankten zij Thijssen op geheel eigen wijze voor hetgeen hij de afgelopen 38 jaar heeft gedaan in de politiek.

Ingrijpend veranderd

Thijssen staat niet graag in het middelpunt van de belangstelling, weet ook Slinkman. “Je behoort daarmee tot een groep zeldzame bestuurders, maar je moet er nu toch even aan geloven”, begon de speech van de burgervader. “Je laat wat na, bestuurlijk en zichtbaar, en dat heeft zijn waarde (…) De gemeente is in jouw wethouderschap ingrijpend van aanzien veranderd. En ten goede”. Slinkman benadrukte dat Thijssen na de fusie de zware taak van het Sociaal Domein op zich nam. “Je hebt die zware en niet altijd dankbare taak op je willen nemen en daar zijn we allemaal erg blij mee”.

Penning

Slinkman overhandigde Thijssen een penning met het gemeentewapen. “Mij is vanuit jouw naaste omgeving bezworen niets van eerbewijzen te organiseren, maar dit overhandig ik je toch graag. Het herinnert aan jouw lange openbare leven in Groesbeek en Berg en Dal. Ontzettend bedankt. Ik zal je missen, en wij allemaal”, besloot de burgemeester.

“Raar maar boeiend vak”

Uiteindelijk nam de voormalig wethouder zelf ook het woord. “Het is eigenlijk maar een raar vak, dat wethouderschap, maar ook een boeiend vak”, zei hij tijdens de toespraak waarbij hij regelmatig de lachers op zijn hand kreeg. Thijssen sprak over de emotionele achtbaan waar je als wethouder in komt. “De schijn ophouden, dat is de belangrijkste bezigheid van een wethouder”. Ook gaf hij nog een tip mee: “Het zou jammer zijn als het wethouderschap zich ontwikkelt tot een managementfunctie, daar hebben we de (vaak ondergewaardeerde) medewerkers van de gemeente voor”.

Complimentjes

Tot slot: “Ik heb het wethouderschap altijd met plezier vervuld. Ik kan iedereen aanraden te zeggen dat je stopt in de politiek. Je krijgt dan namelijk ontzettend veel complimenten”, aldus Thijssen. Maar, zo zei hij, geef ook wat meer complimentjes tijdens de rit. “Dat gebeurt door tegenstanders te weinig. Ik pleit er voor elkaar meer complimenten te geven, dat komt het plezier ten goede. Een ander doet het niet”.

Het uitdelen van complimentjes heeft volgens Thijssen ook nog voordelen: “Het verwijt komt daarna des te harder aan”. Zoals te lezen is: aan gevoel voor humor ontbreekt het niet.

[nggallery id=1009]

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen