[Foto’s/Video] Groesbeek bouwt weer volop carnavalswagens

GROESBEEK – Ze kijken er vaak al maanden naar uit en werken er langzaam naartoe.


Bij Now Toch Aecht Un Poar Moije begonnen ze in de kerstvakantie. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De wagenbouwers in Groesbeek kunnen niet wachten tot zij hun creatie mogen laten zien aan de duizenden mensen die tijdens de optochten langs de kant van de weg staan.

150 deelnemers

Volgende week zondag is het zo ver: de grote optocht door “Het Keulen van Gelderland”, zoals Groesbeek wordt genoemd tijdens carnaval. Ook op de zaterdag, maandag en dinsdag zijn er nog optochten binnen de gemeentegrenzen van Berg en Dal. Die van Groesbeek is het grootst. Voorzitter Willem Thijssen van Samenwerkend Orgaan Karnaval (SOK), de organisatie, laat weten dat het dit jaar om 150 deelnemers gaat.

Nissenhutten

Er zit veel werk in het bouwen van zo`n prachtige praalwagen, blijkt maar weer eens als je een kijkje bij de zogeheten nissenhutten in Groesbeek neemt. Dit is de locatie nabij de Cranenburgsestraat, waar carnavalsverenigingen in schuren maandenlang aan hun wagen werken. Er staan 18 van deze hutten, met een grootte van circa 200 m2. Daar worden dit jaar in totaal 25 wagens gebouwd en er is ook ruimte voor 6 loopgroepen.

Burgemeester en wethouders

Op het terrein was zaterdag hoog bezoek. Burgemeester Mark Slinkman en de wethouders Erik Weijers en Sylvia Fleuren waren aanwezig. Ieder jaar bezoeken mensen uit het gemeentebestuur de nissenhutten om de bouwers een hart onder de riem te steken. Zaterdag werden er ook bouwlocaties in het buitengebied meegenomen. Dit jaar kregen Efkes Wachte, Kiek Mar Nie, Now Toch Aecht Un Poar Moije, De Stumpers, CV Goed Gek, De Knolle Goar, CV En Moi Iets en CV Net Aecht een bezoek. We gingen mee.


Leden van het gemeentebestuur komen ieder jaar een kijkje nemen bij de wagenbouwers. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Eerste ideeën al snel binnen

“Vanaf kermiszondag kunnen de ideeën ingediend worden. Binnen enkele minuten zijn de eersten al binnen”, aldus Tonnie Peters, vice-voorzitter van SOK. Dat kunnen ook binnen no-time dezelfde onderwerpen zijn. “Dan hebben we binnen 5 minuten al evenzoveel aanmeldingen over één onderwerp”. Een geliefd onderwerp, zoals “Rood” van enkele jaren geleden, is daar een voorbeeld van.

Bouwen vanaf het najaar

De groepen beginnen in het najaar met bouwen. Het bouwen kost naast veel werk, ook aardig wat geld. De gezelligheid maakt dat meer dan goed, daar is iedere wagenbouwer het wel over eens. Sterker nog: gezelligheid is het sleutelwoord. Bij Now Toch Aecht Un Poar Moije, een combinatie van twee groepen, begonnen ze pas in de kerstvakantie en hebben ze gezien het feit dat carnaval vroeg valt vaart moeten maken. De stoeltjes draaien rond, zo bleek zaterdag, dus er werkt in ieder geval al iets.

Locatie zoeken

CV En Moi Iets, vorig jaar derde, moet komende week nog flink aan de bak. Zij hadden een locatie (daar staat nog een gedeelte dat bij de wagen hoort), maar wegens omstandigheden moesten de heren een andere bouwplek zoeken. Dat is voor steeds meer groepen een probleem. CV En Moi Iets zet het werk voort in een schuur aan de Dennenkamp (nee, niet die…). “We gaan het wel redden”, stelt iemand van de groep ons gerust. En voor wat betreft de gevonden locatie: “Er is veel ruimte. Wij hopen hier ook volgend jaar te mogen bouwen”.

Chocolade en 20.000 ballen

Op Klein Amerika bij De Knolle Goar, zij vieren dit jaar het 22-jarig bestaan, moeten er nog 20.000 ballen in een bak gegooid worden. Aan kleuren zal er bij hen geen gebrek zijn. Efkes Wachte is druk bezig met een chocoladefabriek. Want naast eigen bier en wijn zal er binnenkort ook eigen chocolade in de gemeente Berg en Dal zijn. De groep haakt daarmee in op de winnaar van Het Beste Idee van Berg en Dal.


Wat gaat hier gebeuren? CV Goed Gek neemt SOK op de hak. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Organisatie zelf op de hak

Over het onderwerp van CV Goed Gek, ze bouwen in een schuur aan de Zevenheuvelenweg, zullen we niet te uitgebreid schrijven. Wat we wel kunnen zeggen is dat de groep dit jaar de organisatie zelf op de hak neemt. Goed Gek heeft in het verleden al de nodige prijzen gewonnen en ook de gemeente aangepakt. “Nu is de organisatie zelf aan de beurt”, klinkt het lachend. Ook de aanwezige leden van de organisatie kunnen er om lachen.

Stumpers

CV De Stumpers heeft de bouwlocatie aan De Klös en doet al 34 jaar mee. Ervaring genoeg dus in die groep. Van alle wagens die we hebben gezien leek deze het meest “af”. Men is in oktober begonnen met bouwen. Er was nog wat mechanisch ongemak, maar dat is volgens één van de bouwers inmiddels verholpen. De wagen gaat in ieder geval flink de hoogte in en lijkt weer een gooi te doen naar de prijzen. De vereniging won vorig jaar nog de tweede prijs met oldtimers.

Startnummers donderdag online

De startnummers worden dit jaar op donderdag online gezet. Groepen hebben dan al weet van hun nummer. Dat is nieuw. “Dan gaat het ophalen van de startnummers op de vrijdag een stuk sneller”, legt Thijssen uit. Plan is ook om de lijst met ideeën op de zondagochtend online te zetten, zodat de mensen langs de kant die daar behoefte aan hebben, wat informatie vooraf hebben.

Het belooft in ieder geval weer een mooie optocht door “Het Keulen” te worden.

[nggallery id=938]

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl.


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen