[Foto’s/Video’s] Dodenherdenking Groesbeek & Berg en Dal 2018

GEMEENTE BERG EN DAL – Vrijdagavond was, onder zonnige weersomstandigheden, de Nationale Dodenherdenking.


Het Canadese kerkhof was vrijdagavond het decor van de herdenking in Groesbeek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl

In de gemeente Berg en Dal waren er herdenkingen en kransleggingen in Berg en Dal, Beek, Groesbeek, Leuth, Ooij en Millingen aan de Rijn. Wij waren bij de herdenkingen in Berg en Dal en Groesbeek aanwezig.

Dodenherdenking Berg en Dal 2018

De herdenking in Berg en Dal was bij de herdenkingsnaald aan de Clarenbeekseweg en begon om 18:30 uur. Namens de gemeente Berg en Dal was raadslid Rob Verheijen aanwezig. Ook Pastoor Swagemakers (Parochie Heilige Drie-eenheid) sprak de aanwezigen toe.

“We mogen nooit stoppen met het hooghouden van de waarden die het vrij-zijn mogelijk maken. Wie zijn principes meteen inruilt als ze daadwerkelijk worden getest, heeft ze nooit gehad. Ik zou graag willen dat wij met z’n allen het op kunnen brengen om met respect voor een ieders opvatting, alle slachtoffers tot in de eeuwigheid blijven herdenken. We moeten steeds opnieuw nadenken over hoe wij onze vrijheid en veiligheid kunnen behouden. Elk jaar weer, elke dag weer. Als de vrijheid op de proef wordt gesteld moeten we haar nog steviger omarmen, om haar blijvend door te kunnen geven”, zei Verheijen in zijn speech.

De herdenking werd muzikaal opgeluisterd door Edelweisz. Er zijn kransen gelegd namens de bewoners van Groot Berg en Dal, familie Jansen-Driessen-Jakobs (Watertorenweg), Berg en Dals Bloei, Stichting Dorpsraad Berg en Dal, Parochie Berg en Dal en de gemeente Berg en Dal. Kinderen van basisschool Titus Brandsma zetten na de kranslegging ook een kaarsje bij het monument.

In totaal woonden tientallen mensen de herdenking bij. Na de herdenkingsplechtigheid in Berg en Dal liepen de aanwezigen naar de Canadese erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek.

Dodenherdenking Groesbeek 2018

Rond de klok van 19:30 uur begon het herdenkingsprogramma in Groesbeek. Voorafgaand liep een grote stoet mensen van het gemeentehuis in Groesbeek naar het Canadese kerkhof, waar 2617 in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde militairen liggen. Er was veel belangstelling voor de herdenking in Groesbeek.

Burgemeester Mark Slinkman liep niet mee met de stille tocht. Hij werd vanwege rugproblemen vervangen door Sjaak Thijssen. Slinkman hield wel een toespraak over het verzet, nadat het volkslied van Canada klonk. “Velen zijn in die lange oorlogsjaren uit ons midden weggerukt om nooit meer terug te keren. Het offer dat zij brachten, was niet vergeefs. Door het offer van die abrupt afgebroken en onvoltooide levens kon de vrijheid terugkeren en konden anderen het leven leiden waar zij het hunne voor gegeven hebben. Kunnen wij dat nu nog leiden. Maar dat maakt het verlies van al die geliefde mensen niet minder groot. Dankzij het offer dat zij brachten mogen wij hen vanavond in liefde en dankbaarheid gedenken”.

Na de toespraak van Slinkman werd er namens de gemeente Berg en Dal een krans gelegd door de hem en Thijssen. Daarna klonk The Last Post en was het vervolgens twee minuten muisstil op het kerkhof. De kranslegging werd daarna vervolgd. Kransen zijn er gelegd namens onder andere de gemeente Kranenburg, Groesbeekse Airborne Vrienden, Stichting Faces to Graves, de Canadese bevolking, Nationaal Bevrijdingsmuseum en het COC Regio Nijmegen. Kinderen plaatsten kaarsjes bij het Erekruis en andere aanwezigen kregen de gelegenheid om kransen of bloemen te leggen.

Het verdere programma bestond uit het voorlezen van een verhaal en een gedicht door Nout Strijbosch en Mirthe Verriet, het vrijlaten van duiven als teken van vrijheid en het ten gehore brengen van het Wilhelmus. De muziek werd verzorgd door Groesbeeks Gemengd Koor en fanfare Jubilate Deo.

Na afloop van het programma was men welkom in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

Twee minuten stilte

In heel Nederland zijn om 20:00 uur de traditionele twee minuten stilte in acht genomen. Burgers en militairen die tijdens WOII, de oorlogen erna en bij vredesoperaties om het leven zijn gekomen, zijn herdacht. Het thema is dit jaar “Geef Vrijheid door”. Zaterdag is het Bevrijdingsdag en zullen er diverse activiteiten georganiseerd worden.


Enkele shots van de herdenkingen in Berg en Dal en Groesbeek. Video: DeGroesbeek.nl.


Enkele shots van de herdenkingen in de regio Rijk van Nijmegen. Video met dank aan mediapartner Streekomroep RN7.

[nggallery id=994]

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen