[Foto’s/Video] Opties voor kippenfarm Groesbeek: sportcentrum, eten of wonen

GROESBEEK – De gemeenteraad van Berg en Dal is dinsdagavond tijdens een openbare themabijeenkomst op de hoogte gebracht van de mogelijke opties voor de locatie Dennenkamp 1B in Groesbeek.


Video met dank aan onze mediapartner Streekomroep RN7.

Het betreft de voormalige kippenfarm van Van Deurzen.

Raad niet akkoord met melkfabriek

Kees Koolen van Dutch Dairy Genetics (DDG) heeft het voormalig pluimveebedrijf in 2016 voor 1,2 miljoen euro gekocht en wilde er een melkfabriek van maken. Volgens de voorstanders beter dan de kippenfarm die er voorheen zat, goed voor de werkgelegenheid en minder belastend voor de omgeving. De raad ging echter niet akkoord met het plan zoals dat voorlag. Het college is samen met DDG gaan onderzoeken wat er nog meer mogelijk is op die locatie.

De 6 opties

Dinsdag werden er zes ideeën bekend gemaakt; drie daarvan waren er al bekend. Buiten de melkfabriek, een kippenbedrijf en de bouwlocatie voor praalwagens kwamen er drie nieuwe alternatieven: woningbouw (Big Barn), sport (SportSpot) en voedsel (FoodVillage). De financiële, maatschappelijke en bestuurlijke haalbaarheid hiervan is nog niet onderzocht. Dat zal gebeuren als blijkt dat er voor één van de alternatieven draagvlak is.

Big Barn:
Een klein gedeelte van de hal blijft staan. Het betreft een uniek woonconcept voor de gemeente Berg en Dal. Het is interessant voor mensen die grote hobby’s hebben waar veel ruimte voor nodig is. Daarbij valt te denken aan een muziekstudio, atelier of ruimte voor een tuinhobby.

Food Village:
Het bestaande gebouw wordt hiervoor gebruikt. Het buitenterrein kan worden ingezet voor kweken en landbouw. Binnen komt een foodhall en buiten is ruimte voor een café of kiosk. Er wordt tevens ingezet op educatie en duurzaamheid.

SportSpot:
Het bestaande gebouw wordt ingezet voor een sportfunctie. Er is in het sportcentrum ruimte voor binnen- en buitensport met gelegenheid voor een overnachting. Het gaat dan mogelijk om takken van sport die er in de gemeente nog niet zijn. Er kunnen outdoorvoorzieningen komen op het terrein. Het idee haakt aan bij een gezonde levensstijl en is zowel voor toeristen als eigen bewoners interessant.

Eerste gedachten vanuit raad

De raad mocht dinsdagavond van gedachten wisselen over de ideeën, maar besluiten zijn er niet genomen. Fracties konden wel hun voorkeur geven, maar er was verdeeldheid. Er leek een lichte voorkeur te zijn voor de FoodVillage en de Big Barn. Enkele politieke partijen wilden een extra optie: gewoon slopen en teruggeven aan de natuur. Maar ja, wie betaalt dat? De raadsleden waren net pas op de hoogte gebracht van de concepten en laten het nu eerst even bezinken.

Concepten van de drie alternatieven (.PDF-bestand).


Voormalige stallen in de megafarm. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

DDG: “Voorkeur nog steeds voor kippenbedrijf”

Marcel Schiphorst, zegsman van Kees Koolen, was nog even aan het woord. “Koolen wil best Out Of The Box denken, maar ook zijn investering terugverdienen”, zei hij. “De makkelijkste weg is een kippenfarm, dat kan snel. Ik wil niet drie jaar verder zijn omdat er nog allerlei onderzoeken gedaan moeten worden, want ik heb daar de ruimte niet voor. Daar zit mijn zorg, want ik zie nu verdeeldheid en ben bang dat ik over 10 jaar nog geen stap verder ben”, sprak hij. De kippenfarm en de melkfabriek hebben de voorkeur van DDG, wonen staat op drie.

Hoe verder?

De verkeersontsluiting was een probleem voor de melkfabriek, en is voor het sportcentrum en FoodVillage ook niet gunstig. De Big Barn lijkt daarmee nog het beste alternatief te worden. Echter moet dit snel uitgezocht worden, omdat Koolen niet te lang meer wil wachten. Het vervolg? “We gaan hier mee aan de slag”, zei wethouder Nelson Verheul (GroenLinks). “Het wonen (Barn-concept) lijkt het meest serieus van alle alternatieven. Duidelijk is dat de raad de kippen of melk niet wil”, vervolgde hij. Schiphorst wil binnen 4 tot 6 weken duidelijkheid.

Rondleiding

Voorafgaand aan de themabijeenkomst was er een rondleiding bij de stallen aan de Dennenkamp. Dit was toegankelijk voor het college van burgemeester en wethouders, raadsleden en vertegenwoordigers van de pers. Raadsleden kregen door de rondleiding een beter beeld van de locatie, waarbij er door Schiphorst uitleg werd gegeven.

[nggallery id=1003]

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl. Video: RN7


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen