[Foto’s/Video] Ook in Groesbeek animo voor zonne-energie

GROESBEEK – In navolging op Millingen aan de Rijn en Beek-Berg en Dal is er ook in Groesbeek een sterke voorkeur voor zonne-energie.


Video met dank aan onze mediapartner Streekomroep RN7.

Dat werd dinsdagavond duidelijk tijdens de derde bijeenkomst over duurzame energie. De opkomst was groot: liefst 120 inwoners waren in het gemeentehuis aanwezig om over dit onderwerp te brainstormen.

Klimaatneutraal

Berg en Dal wil in 2050 klimaatneutraal zijn en om dat te bereiken wordt er met inwoners gekeken naar mogelijke plekken binnen de gemeente voor zonne-energie, windmolens, biomassacentrales en waterkrachtcentrales. Dinsdag was de derde bijeenkomst over dit onderwerp. De avond had betrekking op de dorpen Groesbeek (inclusief De Horst en Breedeweg), Heilig Landstichting en Berg en Dal.

Iets meer animo voor windmolens

In Beek en Millingen aan de Rijn waren inwoners eenduidig voor “zon op water”. Voorstanders van windturbines waren er nagenoeg niet te vinden. Die mogelijkheid is er gezien het Natura 2000-gebied in de polder ook nauwelijks. In Groesbeek was er aanzienlijk meer diversiteit tussen de acht groepen, waarbij enkele groepen de optie voor windmolens open hield. Locaties die werden genoemd waren de Wylerbaan of kleine windmolens bij het industrieterrein.


Drukte in de raadzaal bij de bijeenkomst over duurzame energie. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Sterkere voorkeur voor zonne-energie

Maar de meerderheid sprak zich duidelijk uit voor zonne-energie, alleen de locaties liepen sterk uiteen. Één locatie waar men het wel over eens was, is de vuilstort in Groesbeek-Breedeweg. Daar zou een zonneveld gerealiseerd kunnen worden. Andere keuzes waren Boersteeg, Lagewald en Klein Amerika.

Nog een bijeenkomst in Groesbeek

Van de acht kaarten die de groepen in Groesbeek hebben gemaakt, wordt uiteindelijk op ambtelijk niveau één Kansenkaart Duurzame Energie voor Groesbeek ontwikkeld. Omdat de meningen in Groesbeek een stuk diverser zijn dan die in Millingen en Beek-Berg en Dal, wil wethouder Erik Weijers met de kaart voor Groesbeek nog een keer terug naar de inwoners. Die buigen zich daar tijdens een nog te plannen bijeenkomst over.

De gemeenteraad stelt uiteindelijk een Kansenkaart voor de hele gemeente Berg en Dal vast.

[nggallery id=964]

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl. Video: RN7.


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen