[Foto’s/Video] Herdenking Operatie Veritable Groesbeek 2018

GROESBEEK – Op donderdag 8 februari 2018 vond op de Canadese erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek de jaarlijkse herdenking van Operatie Veritable plaats.


Video met dank aan mediapartner Streekomroep RN7.

Gasten en belangstellen trotseerden de kou op het Canadian War Cemetery. De organisatie was in handen van de Groesbeek Airborne Vrienden.

Locoburgemeesters en kinderen

Er waren meer dan 100 mensen aanwezig, waaronder locoburgemeester Josef Gietemann van Kleve, locoburgemeester Erik Weijers van Berg en Dal, pastoor Henk Janssen en kinderen van groep 7 van basisschool Breedeweg in Groesbeek. De kinderen mochten in totaal 14 bloemen leggen bij diverse graven, waaronder die van soldaten van The Black Watch (Royal Highland Regiment) of Canada. Één van de kinderen las tijdens de herdenking ook een gedicht voor.

Bevrijding Nederland gestart vanuit Rijk van Nijmegen

Piet Janssen, voorzitter van de Groesbeek Airborne Vrienden, hield aan het begin van de ceremonie een toespraak. “Velen zijn zich er niet van bewust dat de bevrijding van Nederland gestart is vanuit het Rijk van Nijmegen, met Groesbeek als middelpunt”, zei Janssen. Hij sprak daarna nog over de evacuatie van de Groesbeekse bevolking. “Groesbeekse mensen konden weer terugkeren naar bevrijd gebied dankzij Canadese bevrijders die hun leven gaven voor onze vrijheid. Laten wij ze daar blijvend dankbaar voor zijn”, sloot hij af.

Kranslegging en volksliederen

Pastoor Janssen sprak een overweging uit. “Wij denken aan de vele, vele mensen die zich gegeven hebben voor onze vrijheid. Wij danken hen, omdat wij vrij zijn”, zei hij. Verder zijn er namens de gemeenten Kleve en Berg en Dal en diverse organisaties kransen gelegd. Tevens klonk de “Last Post” en werd er daarna één minuut stilte in acht genomen. Na het spelen van de volksliederen van Canada, Groot-Britannië en Europa was de herdenkingsceremonie ten einde. Na afloop konden aanwezigen nog naar De Oude Molen voor een warme kop koffie of thee.


Herdenking Operatie Veritable in Groesbeek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

8 februari 1945

Op 8 februari 1945 gingen vijf Canadese en Britse divisies in de aanval richting Kleve, Goch en Gennep. Operatie Veritable, de beslissende geallieerde aanval waarbij in drie fases de Rijn bij Wesel moest worden bereikt, is dan in alle hevigheid losgebarsten. De burgers aan beide zijden van de grensstreek zijn een paar maanden eerder al geëvacueerd.

Traag verloop

De bodemgesteldheid was dermate slecht en de Duitse tegenstand op eigen terrein zo furieus, dat de aanval maar zeer traag verliep. Als Operatie Veritable op 22 februari 1945 ten einde loopt zijn de geallieerden tussen de 25 en 30 kilometer opgeschoten en zijn twee van de drie verdedigingslinies doorbroken.

Linie nog intact

Maar de laatste en sterkste Duitse verdedigingslinie tussen het Geallieerde leger en de Rijn was nog altijd intact. Twee weken van verbitterde strijd kostte het leven van duizenden geallieerde en Duitse militairen. De burgers die maanden later in het bevrijde grensgebied terugkeerden, troffen een desolaat landschap aan. Kapotte huizen, verwoeste akkers en veel, heel veel achtergelaten oorlogsmaterieel.

Het leed aan beide zijden van de grens was onbeschrijflijk.

Onderstaande foto’s zijn gemaakt door K. Huvenaars, research-member van Faces To Graves.
[nggallery id=945]

Onderstaande foto’s zijn gemaakt door DeGroesbeek.nl.
[nggallery id=943]

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen