[Foto’s] Drukke en feestelijke raadsvergadering in Berg en Dal

GROESBEEK – De raadsvergadering van de gemeente Berg en Dal stond donderdag voornamelijk in het teken van benoemingen.


De nieuwe raad van de gemeente Berg en Dal. Op de foto ontbreekt Jos Peters. Foto en rechten: gemeente Berg en Dal.

Het werd daardoor een grote agenda. De raadsvergadering duurde tot rond middernacht.

Koninklijke Onderscheiding voor Martijn Schmiermann

Martijn Schmiermann uit Groesbeek kreeg donderdag een Koninklijke Onderscheiding. Daar begon de raadsvergadering mee. Schmiermann is gedecoreerd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was van 7 maart 2006 tot 31 december 2014 PvdA-raadslid van de voormalige gemeente Groesbeek en van 1 januari 2015 tot 28 maart 2018 PvdA-raadslid van de gemeente Berg en Dal. Na de verkiezingen heeft PvdA nog maar één zetel, waardoor Lesley Albers het enige raadslid voor de sociaaldemocraten is.

Afscheid wethouders: gedenkpenning

De zittende wethouders Alex ten Westeneind (GJS) en Erik Weijers (VOLG) namen afscheid. Slinkman sprak Weijers en Ten Westeneind toe en gaf hen een gedenkpenning voor oud-wethouders. Het was de eerste keer dat deze werden uitgedeeld. Weijers werd geprezen om de harmonisatie van het lastige subsidie- en accommodatiebeleid, maar ook het in gang zetten van de duurzaamheid. Ten Westeneind heeft zich goed kunnen redden op diverse pittige dossiers. “Ik wil jullie bedanken voor de samenwerking”, zei Slinkman. De twee oud-wethouders namen nog het woord en beloofden, met een knipoog, over vier jaar weer terug in het college te zijn. Thijssen neemt op 7 juni op feestelijke wijze afscheid. Dan zal ook hij worden toegesproken. Hij was 27 jaar wethouder.

Benoeming wethouders en toelaten raadsleden

Na het afscheid van de wethouders was het tijd om de nieuwe wethouders te benoemen. Kandidaat-wethouders waren Sylvia Fleuren (CDA), Nelson Verheul (GroenLinks), Annelies Visser (Polderbreed) en Irma van de Scheur (GVP). De raad is in ruime meerderheid akkoord gegaan met de voorgestelde keuzes. Verheul heeft ontheffing gekregen van de verplichting om in de gemeente te wonen. Hij woont 600 meter van de gemeentegrens vandaan. Verhuizen is gezien de gezinssituatie onlogisch en onhandig. Fleuren gaat in Berg en Dal haar tweede termijn in, de rest is nieuw. Door het benoemen van de wethouders werden twee raadsleden toegelaten: Hennie Eikholt (GVP) en Marinus Wijnsma (Polderbreed).

Benoeming carrouselleden

De carrouselvergadering is een soort voorvergadering van de gemeenteraad. Discussiepunten die op de raadsagenda staan, kunnen twee weken eerder alvast worden besproken tijdens de carrouselvergadering. Scheelt ook in de tijd tijdens de raadsvergaderingen zelf. De carrouselleden hoeven niet gekozen te worden door de bevolking: elke partij kan maximaal drie leden laten benoemen. In totaal zijn er donderdag 26 carrouselleden benoemd. De lijst is hier (klik) te vinden.

Discussiepunten

Buiten dat officiële gedeelte waren er ook nog wat politieke discussiepunten. Zo werd er gesproken over het kunstgrasveld van BVC ’12 en de privatisering van de Beekse voetbalclub. Ook de grenscorrectie tussen Nijmegen en Berg en Dal kwam aan bod. Vijverhof komt in zijn geheel in Berg en Dal te liggen. Tot slot werd het coalitieakkoord besproken. De raad ging akkoord met de voorstellen, maar had wel de nodige opmerkingen over het coalitieakkoord.

[nggallery id=1000]

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen