Economie in Gelderland blijft groeien

REGIO – De Gelderse economie is in 2017 met 3,1% gegroeid: de hoogste groei in 10 jaar tijd. Dat blijkt uit de Econometer van het Bureau Economisch Onderzoek van provincie Gelderland. In het vierde kwartaal is het BBP met 2,9% gegroeid.

De groei is met name toe te schrijven aan de export en investeringen in woningen, machines en installaties. De bouwsector en de industrie groeiden dan ook sterk in 2017.

Werkloosheid daalt

De werkloosheid in Gelderland blijft dalen. Met 3,7% zit Gelderland nagenoeg weer op het niveau van voor de crisis toen de laagste werkloosheidspercentages ooit werden gemeten. De werkloosheid in Gelderland is lager dan het landelijk gemiddelde van 4,3%.

Industrie

De industrie in Gelderland blijft het goed doen. Een belangrijke reden hiervoor is dat het ondernemersvertrouwen in de Duitse industrie recordhoogtes heeft bereikt. De Duitse industrie is de belangrijkste afzetmarkt voor de industrie en de gunstige ontwikkelingen daar zorgen ervoor dat de industriële export vanuit Gelderland blijft groeien.

Omzetgroei

Het percentage Gelderse bedrijven met omzetgroei is iets gedaald, maar zit er nog altijd 2% boven het landelijk gemiddelde. Na een forse daling lijkt het aantal faillissementen in Gelderland zich te stabiliseren op het niveau van 2008, vlak voor de crisis.

Ondernemersvertrouwen

Het ondernemersvertrouwen blijft ongekend hoog in Gelderland als Nederland. Gelderse ondernemers geven aan dat zij hun winst de afgelopen 3 maanden hebben zien stijgen en dat zij verwachten de komende 3 maanden hun personeelsbestand uit te breiden.

In de lift

Gedeputeerde Michiel Scheffer: ‘De Gelderse economie zit in de lift. De industrie groeit door en de werkloosheid neemt af. Maar er staan nog veel mensen aan de kant, terwijl het aantal vacatures toeneemt. We moeten werk blijven maken van onderwijs en arbeidsmarkt. We willen ieder talent benutten. En er is heel veel talent in Gelderland!’

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen