DuurzaamBeek Café over klimaatadaptatie

BEEK-BERG EN DAL – U bent op 28 maart van harte welkom op de achtste bijeenkomst van het DuurzaamBeek Café in het Kulturhus te Beek.

Met het thema van deze avond gaan we samen op zoek naar oplossingen hoe we ons aan het veranderende klimaat kunnen aanpassen: klimaatadaptatie.

Water over de vloer

We horen er veel over in de media, maar wat betekent het voor Beek-Berg en Dal? Moet ’t Spijker rekening houden met water over de vloer? Welke maatregelen kunnen we zelf nemen om het niet zo ver te laten komen en wat doe je er tegen als het zo ver is? We staan voor een grote uitdaging en we laten verschillende aspecten daarvan aan bod komen.

Programma

We starten met een prikkelende inleiding van Madeleen Helmer uit de Ooijpolder, projectleider bij het Klimaatverbond. Zij begeleidt overal in het land projecten, zoals “Hoe Groener Hoe Beter”, een campagne richting de gemeenteraadsverkiezingen om te pleiten voor meer groen en klimaatadaptatie. Een groene gemeente is goed voor gezondheid en welbevinden, versterkt de biodiversiteit, beperkt de gevolgen van hitte, wateroverlast en droogte en verbetert de luchtkwaliteit.

Risicopreventie

Klimaataanpassing is risicopreventie. Zij doet een boekje open over de Nationale Adaptatie Strategie met voorbeelden over omgaan met de risico’s van hittestress, wateroverlast door hoosbuien, toename van allergieën en teken

Presentaties

Daarna zijn er korte presentaties die uitnodigen tot actie:

• Wat doet de gemeente Berg en Dal aan klimaatadaptatie? – Barry de Vries (aanjager duurzaamheid);
• Operatie Steenbreek – Joop Spijker (researcher Alterra, Wageningen Universiteit);
• Het Nationaal en Lokaal hitteplan – Ingrid Links (milieugezondheidskundige, GGD Gelderland-Zuid);
• Een tuinman die zich aanbiedt om met mensen hun tuin te ontstenen.

Rondom het programma luistert u naar Soundscapes, muziek geïnspireerd door Glass, Einaudi, Pärt en hits uit de Sixties en Seventies door de Ubbergse Sacha Corbey, toetsen.

Thematafels

Na de presentaties kunt u aanschuiven bij de thematafels met een van de sprekers om samen in gesprek te gaan. Vaak leidt dat tot verrassende ideeën en initiatieven. Het DuurzaamBeek Café geeft mensen de gelegenheid elkaar te ontmoeten, informatie te vergaren, nieuwe initiatieven op te zetten voor duurzaamheid in Beek in een gezellige en ontspannen sfeer.

Info

Inloop vanaf 19.30 uur, we starten om 20.00 uur. De organisatie is in handen van Gerhard Boot, Anita Huisman en Liny Toenders. Meer info op www.duurzaambeek.nl.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]

Dit artikel delen