Als je ervan droomt om ooit achter de tap van je eigen kroeg te staan of in de keuken van je eigen restaurant, dan zijn er vaak nog veel hobbels te nemen. Het runnen van een eigen horecazaak is zeker niet niks. Tijdens de coronajaren zijn er heel wat zaken noodgedwongen gestopt omdat ze het financieel niet meer konden bolwerken. Daarna kwam de oorlog in Oekraïne waardoor de brandstofprijzen de pan uit rezen. Maar na slechte tijden komen vrijwel altijd weer betere tijden. Het is dus zeker niet onmogelijk om je droom alsnog te verwezenlijken. Deze tips kunnen je daarbij helpen.
Op zoek naar een geschikt pand
Een mooie locatie is natuurlijk een vereiste. Die vind je meestal in het centrum van een stad of dorp. Kijk even om je heen welke horeca er al zit. Als wat jij in gedachten hebt nieuw is, dan kan dat nieuwsgierige klanten trekken, maar het kan natuurlijk ook faliekant mislukken. Wil je een bruin café beginnen terwijl er al 4 zijn, dan is dat een risico. Maar wie weet vinden de klanten jouw kroeg wel de gezelligste die er is. Een horecapand huur je meestal, maar vaak moet je wel een huurovereenkomst voor meerdere jaren aangaan. Je mag het pand natuurlijk naar je eigen smaak inrichten, maar grote aanpassingen gaan altijd in overleg met de verhuurder.
Je klanten snel bedienen
Je kunt gebruik maken van de systemen van Booq Solutions om je klanten op een prettige manier te bedienen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen dat de klant aan de tafel zelf zijn bestelling opgeeft met behulp van een aanraakscherm. Jij ziet in de keuken wat er besteld wordt aan een tafel en kunt dat meteen in orde maken. Dat scheelt bedienend personeel, waar vaak lastig aan te komen is. Maar je kunt je personeel ook laten weken met een handcomputer waarop zij de bestelling snel kunnen invoeren waarna deze direct in de keuken kunnen worden verwerkt.
De sfeer is bepalend
De sfeer die je zaak uitstraalt is bepalend voor het aantrekken van publiek. Het is dus belangrijk om goed te bedenken waar je je op wilt richten. Gok je op kantoormensen die tussen de middag ergens willen lunchen, of op gezinnen die met de kinderen uit eten gaan. Dit zijn twee uitersten, waar natuurlijk nog veel tussen zit. Maar als je weet wat je publiek zou moeten gaan worden dan kun je daar rekening mee houden als je de inrichting van de zaak onder handen neemt. Want daar komt natuurlijk meer bij kijken dan alleen handige kassa systemen. Kleuren en soort meubilair zijn bepalend voor de sfeer en uitstraling van de zaak.
De prijsklasse van je menukaart
Bedenk dat je maar één kans hebt om je prijzen te bepalen. Ga je voor het lagere segment dan kun je niet ineens omhoog schieten want dan lopen je klanten weg. Kies je voor een kaart met luxere gerechten, dan moet je er rekening mee houden dat een deel van het horecabezoek je deur voorbij loopt. Als je kiest voor mooie gerechten van hoge kwaliteit dan kan dat wel mooie reviews opleveren. Misschien niet meteen een Michelinster, maar wellicht wel een vaste klantenkring die graag bij jou reserveert.